Ptičiji grip i dalje bukti, osam sela proglašeno zaraženim područjima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Određena sela u opštiniama Sečanj i Zrenjanin proglašena su za zaražena područja zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. Ovo je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

U dopisu dostavljenom redakciji zrenjaninski.com navodi se da je Uprava za veterinu donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

Ovakvo rešenje je doneto na osnovu laboratorijske potvrde prisustva virusa ptičjeg gripa kod divljih ptica u naučnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu, u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

- U skladu sa propisima, rešenjem je proglašeno zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta, koje obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina.

Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj rečeno je u Upravi za veterinu. 

Iako avijarna bolest na ovom području nije zabeležena kod domaće živine, ona predstavlja zoonozu i može se preneti na ljude. U Upravi za veterinu navode da zbog toga treba biti naročito oprezan i sprečiti kontakt divljih ptica i domaće živine na gazdinstvima i komercijalnim farmama.

- Radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti avijarne influence kod divljih ptica, na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se restriktivne mere prometa živine, živinskog mesa i jaja, kao i mere zdravstvene kontrole i dijagnostičkog ispitivanja živine i ptica u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti - dodaje se u dopisu.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ptičiji grip i dalje bukti, osam sela proglašeno zaraženim područjima

Komentari

cialis from india Although the intervention group s bladder complications improved slightly after eight weeks of royal jelly treatment compared to the control group p 0

buy cheap generic cialis uk The renal RI is defined as a ratio of the difference between the maximum and minimum end diastolic flow velocity to maximum flow velocity measured by renal Doppler ultrasound 13, 18

Immediately organize the masters above the gods to form a powerful retreat and defense formation, and immediately organize all the members of the gods to retreat immediately online pharmacy

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета