Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Црвенило кукуруза (Столбур фитоплазма) је болест коју преноси цикада Репталус панзери, а који се јавља од тренутка када је кукуруз висине од око 1,5 м па док не почне период опрашивања.

Одмах морамо напоменути да инсект Репталус панзери није опасан за усеве кукуруза, он је само преносник. Ова болест кукуруза је први пут на овим просторима занележена 1957 године.
Ова болест се може у првој фази помешати са сушењем кукуруза услед топлог времена. Симптоме сличне овој болести може направити и други вирус – жута патуљавост јечма.

Симптоми црвенила кукуруза
Главни симптоми су црвенило на листу или стабљици биљке, уз што може бити присутан и чудан развој клипа праћен деформацијама из разлога што није у пуној кондицији ушао у фазу воштане зрелости.. Након почетних симптома црвенила кукуруза, долази до сушења комплетне биљке кукуруза.

Инсект који шири црвенило кукуруза се роји почетком јула месеца и након тога полаже јаја у близини корена кукуруза у земљи, Први симптоми кукурузног црвениласе могу приметити на њивама где је посађен кукуруз у другој половини августа.

Начин заштите кукуруза
Једна од начешћих мера које се препочују јесте поштовање плодореда, са тим да се ту уврсте биљке које нису домаћини цикаде Репталус панзери. Такође је препорука сузбијање корова на запуштеним њивама и поред пута. Такође је уочено да су неки хибриди кукуруза мало отпорнији на ову болест.

Око третирања са хемиским средствима још не постоје неки усаглашени ставови, мада се и ту експериментише па постоје и неке препоруке.
Јадан од већих проблема за мале произвођаче јесте што до појаве заразе долази крајем августа или почетком септембра, а тада су већ кукурузи сувише високи да би се могло извршити третирање хемијским средствима уз помоћ обичних трактора. Тада једина опција остаје запрашивање авионом или коришћење самоходних прскалица.

Izvor:poljoinfo.com

Црвенило кукуруза

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета