Saveti kako zaštititi kućne ljubimce od vrelih dana

unsplash

unsplash

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Vrućina deluje na kućne ljubmce različito u zavisnosti od rase, vrste, uhranjenosti, veličine, starosti i naravno, vrste krzna.

Tokom vrelih dana ljubimci moraju da se redovno rehidriraju. Redovno nudite vodu Vašem ljubimcu i dajte im vodu koja je sveža. Važno je da njihovi vlasinici imaju na imu i sledeće:

Koristite ventilatore, klimu, i sl. u prostoriji gde borave ljubimci.
Vreli trotoari mogu da budu bolni za Vašeg ljubimca. Bolje je da ih šetate po travi.
Na direktnom suncu određenim rasama mogu da izgore njuška ili uši
Ne izlažite Vaše ljubimce fizičim naporima kao što su trčanje, trening i sl. kada je napolju vlažno i vrelo. Tokom vrelih dana, u šetnju idite rano ujutru ili kasno popodne, kada temperatura opadne.
Igrajte se sa svojim ljubimcima u zatvorenom prostoru koji je rashlađen.
Nikada ne ostavljajute ljubimce u automobilu! Čak ni ako je uključena klima. Bez obzira na to da li je napolju sunčano ili oblačno, da li je vozilo parkirano u hladovini i da li je vreme prijatno, temperatura u automobilu može vrlo brzo da poraste i dovede bezbednost vašeg mezimca u pitanje.
Izbegavajte led ili ledenu vodu kako biste rashladili svog psa. Možete da ga ohladite peškirom koji je natopljen vodom.

Simptomi toplotnog udara su: teško disanje, ubrzan rad srca, preterana potreba za unošenjem vode, letargija, temperatura, ošamućenost, nekoordinisani pokreti, oblino lučenje pljuvačke, povraćanje,tamno crven ili ljubičasti jezik, nesvestica.

Životinje koje su stare imaju povećan rizik od toplotnog udara, kao i one koje su vrlo mlade, gojazne, ili boluju od srčnih ili respiratornih bolesti. Neke rase pasa kao što je bokser, mops i mačke sa kratkom njuškom imaju veće probleme sa disanjem u uslovima ekstremnih vrućina.

Ukoliko primetite neke od znakova toplotnog udara, svog ljubimca smestite u rashlađenu prostoriju, pokvasite ga raslađenom (ne ledenom ) vodom, i dajte mu da pije manje količine vode. Što pre ga odvedite kod veterinara.

Saveti kako zaštititi kućne ljubimce od vrelih dana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će novi protest protiv kompanije “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije

Akvarijum i njegova zelena boja deluju veoma smirujuće, u kombinaciji sa kretanjem ribica u vodi. Iz tog razloga se dosta pažnje posvećuje pozicioniranosti samog akvarijuma i njegovom uređenju.

Zbog ovogodišnjih visokih temperatura, te deficita padavina, došlo je do pojave vršne truleži na plodovima paprike. Zbog ove situacije, preporučuje se sprovođenje preventivnih mera.

Savez 90 zelenih Srbije, izrazio je veliku zbrinutost i uputio saučešće povodom požara u Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, koje se već danima bore sa vatrenim stihijama širom zemlje, a u kojima ima i poginulih.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета