Koji kukuruz za ishrani ljudi, a koji za ishranu životinja?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Danas je uz pšenicu i pirinač jedan od tri vodeće poljoprivredne kulture. Te tri vrste žitarica su glavna hrana većine čovečanstva, a da ne spominjemo koliko su važne za prehranu stoke.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama uzgaja se preko 1.000 vrsta, uključujući i hibride. Visina mu se kreće od 60 cm do čak šest metara, dok klipovi mogu biti dugi od pet centimetra do 60 cm. Klipovi osim žutih mogu biti i crveni, plavi, ružičasti ili crni, a može da ima vodoravne ili uspravne pruge, kao i da bude prošaran raznim bojama.

Sorte i hibridi kukuruza
Na našim oranicama kukuruz je najučestalija kultura, a prema klasifikaciji deli se na:

Zuban 
Tvrdunac 
Šećerac 
Kokičar 
Mekunac 
Voštanac 
Plevičar 
Poluzuban 
Škrobni šećerac 


Sorte kukuruza 
Velika varijabilnost kukuruza rezultirala je ogromnim brojem sorti čiji se broj ne zna tačno, ali sigurno doseže do nekoliko hiljada. U Srbiji gde se najviše uzgajaju tipovi zubana i tvrdunca kao i prelazni tipovi (polutvrdunci i poluzubani), postoji veliko bogatstvo sorti. Većina tih sorti se uzgaja u užem području, dok manji broj, uglavnom oplemenjenih sorti, zauzima veće površine.   

Kukuruz u ishrani ljudi
U ishrani ljudi zrno kukuruza se koristi za pravljenje hleba, a kvalitet mu se popravlja dodatkom pšeničnog brašna. Takođe se koristi pri spremanju kačamaka, palente i kokica.

Jede se pečen i kuvan, kao poslastica, a od njega se proizvode različite prerađevine zbog čega se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, ali i za proizvodnju alkohola i ulja. Klica kukuruza sadrži preko 30 odsto vrlo kvalitetnog ulja za ljudsku ishranu.

Od navedenih kukuruza u ljudi u svojoj ishrani koriste kokičar, šećerac i tvrdunac.

Šećerac, kao što mu i samo ime kaže, ima najveći udeo šećera od ostalih vrsta. Za razliku od merkantilnog, bere se kada nije sasvim zreo, odnosno kada mu zrna nisu sasvim suva i tvrda. Upravo zato u kukuruzu šećercu nije završen proces transformacije šećera u skrob, pa može da se jede i svež, konzerviran ili u smrznutom stanju, jednostavnom pripremom, kratkim kuvanjem.

Kokičar je sigurno vrsta koju svi najviše volimo. Ova podvrsta koristi se isključivo za proizvodnju zrna za ispucavanje. Ima ekstremno tvrda zrna, a sastoji se od endosperma, klice i perikarpa. Perikarp je čvrst zaštitni sloj oko zrna, koji je važan faktor za kvalitet procesa pretvaranja kukuruza u kokice, takozvanog kokanja. 

Najviše zastupljena podvrsta kukuruza u proizvodnji je tvrdunac. Zrna su mu tvrda, okruglo-ovalnog oblika i sjajna, a od ovog kukuruza najviše se priozovde brašno i palenta. 

Najkvalitetnije energetsko krmivo
Najviše korišćena vrsta u ishrani životinja je kukuruz, a za domaće životinje su najvažniji zubani, pa tvrdunci. 

Žuti pigmenti kukuruza daju boju jajima i koži kod živine i slanine svinja. Kukuruz se daje u suvom, mlevenom obliku, silirani kao zrno i klip, sa 20-30 odsto vlage preživačima i svinjama. 

U vremenski nepovoljnim godinama tokom rasta, neprimerenog branja i skladištenja kukuruza, on se lako može zaraziti plesnima koje proizvode toksine štetne po zdravlje životinja.

Izvor:agroklub.rs

Koji kukuruz za ishrani ljudi, a koji za ishranu životinja?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета