Rod krompira je bio veći ali i veća muka da se proda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ova godina je rodna, 20 odsto je veći prinos u odnosu na prošlu. Problem je što nema kupaca uprkos nikad nižoj ceni.

Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva proizvođače kilogram krompira košta minimum 20 dinara. Što duže čeka kupce veći su troškovi.

“Povećava se potrošnja električne energije, skuplji su troškovi pakovanja i to,ima dosta kala,kromir tu kalira”, ističe Nenad Stojković, proizvođač iz Bogojevca. Opran, klasiran, upakovan. Spreman za tržište. Na leskovačkom kvantašu kilogram krompira je od 10 do 15 dinara, na zelenoj pijaci 30 dinara. 

Zahvaljujući dobroj zaštiti nema karantinskih bolesti, izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina čak 70 odsto roda odlazio je u Bugarsku, Makedoniju, Rusiju, Rumuniju, Norvešku.

“Sveukupna situacija kako u zemlji tako i u inostranstvu uticala je na to da postoji manja tražnja za krompirom.Ove godine imali smo samo tri pošiljke u inostranstvu”, dodaje Jelena Stojiljković, inženjer ratarstva i povrtarstva PSSS Leskovac.

O zaradi nema ni pomisli. Dobro će biti, kažu, samo ako im se vrati ono što su uložili jer već polako počinju pripreme za prolećnu sadnju.

Izvor:epoljomagazin.com

Rod krompira je bio veći ali i veća muka da se proda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Slabiji rod šljiva u Čileu i SAD, dominantnim proizvođačima koji su snabdevali 50 odsto svetskog tržišta, doveo je do velike potražnje za suvim šljivama iz Srbije, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Srpske asocijacije proizvođača suvih šljiva Aleksandar Jovanović. On dodaje da se ukazala šansa za srpske proizvođače, ali da naša zemlja jednostavno nema kapacitete da se nametne na svetskom tržištu

Poslužite ovako spremljen krompir uz bilo koje jelo sa mesom a možete i kao zasebni obrok.

Nepovoljni uslovi za poljoprivredu pod otvorenim nebom doveli su do toga da je suša ove godine uticala na smanjen prinos krompira, ali je ostvarena cena zadovoljavajuća. Prošle godine je, pak, situacija bila potpuno obrnuta.

Zbog toga što mogu biti opasne po zdravlje, vrlo je važno znati koje namirnice ne bi trebalo podgrevati nakon što su se ohladile.

Krompirova zlatica je na našem podneblju najznačajnija štetočina krompira. Borba protiv nje je moguća hemijskim sredstvima, ali je jedan Poljak osmislio 'napravu' koja isključuje upotrebu štetnih materija.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета