Rod krompira je bio veći ali i veća muka da se proda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ova godina je rodna, 20 odsto je veći prinos u odnosu na prošlu. Problem je što nema kupaca uprkos nikad nižoj ceni.

Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva proizvođače kilogram krompira košta minimum 20 dinara. Što duže čeka kupce veći su troškovi.

“Povećava se potrošnja električne energije, skuplji su troškovi pakovanja i to,ima dosta kala,kromir tu kalira”, ističe Nenad Stojković, proizvođač iz Bogojevca. Opran, klasiran, upakovan. Spreman za tržište. Na leskovačkom kvantašu kilogram krompira je od 10 do 15 dinara, na zelenoj pijaci 30 dinara. 

Zahvaljujući dobroj zaštiti nema karantinskih bolesti, izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina čak 70 odsto roda odlazio je u Bugarsku, Makedoniju, Rusiju, Rumuniju, Norvešku.

“Sveukupna situacija kako u zemlji tako i u inostranstvu uticala je na to da postoji manja tražnja za krompirom.Ove godine imali smo samo tri pošiljke u inostranstvu”, dodaje Jelena Stojiljković, inženjer ratarstva i povrtarstva PSSS Leskovac.

O zaradi nema ni pomisli. Dobro će biti, kažu, samo ako im se vrati ono što su uložili jer već polako počinju pripreme za prolećnu sadnju.

Izvor:epoljomagazin.com

Rod krompira je bio veći ali i veća muka da se proda

Komentari

Thoughts and prayers go out to you all during this time safe cialis online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Hleb „sava“ poskupeće od sutra za tri dinara, pa će umesto dosadašnjih 46 koštati 49 dinara, javlja RTS.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Krompir kada se priprema u ljusci je daleko ukusniji od onog bez ljuske. Za ovaj recept će vam biti potrebna i jedna čaša.

Blagotvorni nutricionistički sastav jagoda čini ih odličnim izvorom vitamina i minerala, te su one vrlo preporučljive za konzumaciju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета