RIZNICA VITAMINA I MINERALA: Niste ni slutili koliko je sardina zdrava!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Iako zbog svog specifičnog i intenzivnog mirisa i ukusa nisu naročito omiljena hrana, sardine su vrlo zdrave. U nastavku teksta saznajte i zbog čega.

Riba je nesumnjivo zdrava, a sardina iz konzerve donosi brojne benefiti za naš organizam. 

Riznica vitamina i minerala

Sardina je odličan izvor vitamina D, B12, kalcijuma i selena. Studije su pokazale da čak 40 odsto ljudi pati od nedostatka vitamina B12 koji se sardinom itekako nadoknađuje.

Smanjuje rizik od nastanka bolesti i leči upale

Sardine su odličan izvor EPA i DHA, dve masne kiseline za koje je nauka potvrdila da leče upale. Kako su upale koren većine bolesti, sardine će vam biti pomoćnik u sprečavanju različitih oboljenja.

Čuva naše kosti

Sardina ima neverovatne količine kalcijuma koji je izuzetno važan za zdravlje načih kostiju. Svega 50g ove hrane sadrži 217 mg kalcijuma.

Izvor proteina

Pakovanje od 80g sardine sadrži čak 23 grama proteina. Imajte u vidu da je preporučena dnevna doza od 24 do 28 grama ove veoma značajne materije.

Zasićuje i pomaže kod mršavljenja

Kada pojedete sardinu za obrok, bićete vrlo siti i nećete imati potrebu da do narednog obroka jedete grickalice. Ovo mnogima pomaže u mršavljenju jer sardina smanjuje apetit.

Regulacija šećera u krvi i reguliše insulinsku rezistenciju

Proteini i zdrave masnoće iz sardine su savršena kombinacija koja usporava apsorpciju šećera u krv. Insulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzroka dijabetesa, praktično stanje pred dijabetes. Sardine mogu značajno da vam pomognu da oslobodite telo ovog opasnog stanja.

Pomaže lečenju depresije i anksioznosti

Sardina je puna omega 3 masnih kiselina koje su vrlo važne kod smanjenja depresije, pokazala su istraživanja.

Jedna je od najmanje zagađenih riba i ne utiče loše na životnu okolinu

Sardine ne sadrže metale i gomilu toksina kao velike ribe, poput tune i sabljarke. Takođe, sardine se nalaze praktično na samom kraju lanca ishrane jer se hlane planktonom.

Sardina protiv raka i za zdravo srce

Dovoljan unos vitamina D i kalcijuma može da pomogne u sprečavanju nekoliko vrsta raka, naučno je dokazano. Osim toga, omega 3 masne kiselina su vrlo važne za zdravlje našeg srca jer snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Samim tim se sprečava nstajanje krvnih ugrušaka.

Jača imunitet

 

Nauka je pokazala da riblje ulje sardine utiče na povećanje broja ćelija ključnih za dobar imunitet, pa je sardina i u za ove svrhe veoma važna i korisna.

Za zdravlje očiju, mozga i kože

 

Sardine su značajne za sve one kojima slabi vid, jer sprečavaju ovu pojavu ili pomažu da vid sporije slabi. Odlične su za zdravlje mozga i njegovu pravilnu funkciju upravo zbog sadržaja ulja i masnih kiselina, a osim toga, masne kiseline igraju veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj sjaj.

Riznica bakra

Sardine su prebogate bakrom, mineralom koji ključan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata uskladištenih u ćelije.

Agroinfo.rs

RIZNICA VITAMINA I MINERALA: Niste ni slutili koliko je sardina zdrava!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Novije savremeno doba sa sobom nosi i češću pojavu autoimunih bolesti, a hrana je jedan od bitnih faktora rizika.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета