NE PRETERUJTE! Stručnjaci savetuju: Evo koliko jaja smete da pojedete za Vaskršnje praznike

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Pored Vaskršnjeg prazničnog ručka, treba pojesti i sva ona polupana jaja, jer se zna da ne valja da ona stoje danima. Međutim, postavlja se pitanje koliko jaja bi smelo da se pojede.

Mnogi od nas, baš tokom ovog praznika, umeju da preteraju, pa smo potražili odgovor na ovo večito pitanje. Lekari upozoravaju da osim što treba jesti umereno tokom praznika, posebno umeren treba biti sa količinom pojedenih jaja.

Žumance sadrži veliki procenat holesterola, a ukoliko bismo preterali sa količinom ovog proteina, rizikovali bismo povećanje njegovog nivoa. Nije sav holesterol loš, to sigurno već znate, i postoji i takozvani dobar holesterol, onaj koji je veoma važan za ljudski organizam.

Ukoliko konzumirate hranu koja je bogata holesterolom, u optimalnoj količini, na taj način ćete nahraniti organizam i neće postojati rizik od prekomerne doze. Međuutim, ukoliko konzumirate previše hrane i nagomilate preveliku dozu namirnica koje obiluju holesterolom, povećavate pretnju od zdravstvenih problema.

Doza od 2-6 jaja nedeljno je, smatraju lekari, preporučljiva za ljudski organizam. Štaviše, preporučljivo je da odvojite žumance od belanceta i da pojedete samo deo sa proteinima.

I, konačno, odgovor na pitanje šta je sa konzumacijom jaja tokom Uskrsa? Možda vam se odgovor neće dopasti, ali nije poželjno pojesti više od 2-3 jaja dnevno. Veća količina bi mogla da izazove tegobe i mučnine.

Činjenica je da nekoliko dana praznika sigurno neće izazvati problem sa visokim holesterolom i probleme sa srcem, ali ukoliko produžite ovaj način konzumacije na više od nekoliko dana i nastavite da jedete previše jaja, zdravstveni problemi su maltene neizbežni, piše Stilkurir.

Agroinfo.rs

NE PRETERUJTE! Stručnjaci savetuju: Evo koliko jaja smete da pojedete za Vaskršnje praznike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simbolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život. A zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdalini koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета