Šta su trans masti i zašto su one loše za nas, koja hrana ih sadrži?

Foto: unsplash

Foto: unsplash

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Trans masti nastaju hidrogenizacijom biljnog ulja koje na taj način prelazi u čvrsto stanje, i koje se potom koristi za prženje i u proizvodnji raznih prehrambenih proizvoda kao što su margarin, gotova jela, kolači, keksi, čokolade, itd. Trans masti se između ostalog koriste da bi pomenuti proizvodi ostali duže sveži i da bi bili ukusniji. Međutim, utvrđeno je da konzumiranje trans masti povećava rizik od smrti usled srčane bolesti za 28% i šanse za razvoj kardiovaskularnog oboljenja za 21%.

Koja hrana sadrži trans masne kiseline?

Ishrana bogata trans mastima može da dovede do povećanog nivoa holesterola u krvi, povećanja LDL holesterola i smanjenja HDL holesterola, što zauzvrat povećava i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog i srčanog udara. Za početak treba izbegavati proizvode kod kojih je na ambalaži navedeno da sadrže hidrogenizovane masti i ulja (ili margarin), kao što su keksi, kolači, torte i peciva. Parcijalno hidrogenizovana ulja se koriste i pri prženju raznih grickalica i brze hrane (pomfrita, hamburgera, i sl.). Meso i mlečni proizvodi sadrže prirodne trans masti za koje stručnjaci smatraju da, ukoliko se umereno konzumiraju, nisu štetne po zdravlje kao industrijske trans masne kiseline.

Šta su trans masti i zašto su one loše za nas, koja hrana ih sadrži?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora joge i kondicionog trenera.

Psorijaza je veoma uporna autoimuna bolest koja ljudima stvara velike neprijatnosti i probleme. Pored klasične terapije različitim preparatima za mazanje, poput krema i masti, unošenje pojedinih namirnica može biti od koristi u ublažavanju ovog stanja.

Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitnu žlezdu i počinje produkcija autoantitela. Istraživanja pokazuju da promene prehrane i načina života mogu drastično poboljšati simptome, pored standardnih lekova.

Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета