Кавкаска јелка - краљица међу божићним јелкама у Немачкој

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Замислите само како би изгледали божићни и новогодишњи празници без окићене јелке, без украса и сијалица. Јасно је да јелке имају почасно место у прослави ових празника. И док наше куће у то време имају мирис свежих борових иглица, Немци своје поклоне остављају под другачијом врстом четинара. У питању је кавкаска јелка, позната још и као нордманска јелка.

На листи најпопуларнијих божићних јелки у Немачкој кавкаска јелка заузима прво место. Немци се најчешће одлучују за украшавање овог дрвета због његових бројих предности, као што су иглице које не опадају и не боду, јер су еластичне. Једини недостатак код ове врсте јелки је тај што нема јак мирис четинара, али може да изгледа свеже јако дуго након сечења стабла.

Сваки други Немац купује кавкаску јелку
Годишње се у Немачкој прода око 45 милиона стабала кавкаске јелке, односно сваки други становник ове земље купи једно дрво у току године.

За разлику од њих, Грузијаци нису баш неки љубитељи ове јелке, иако је та земља њено природно станиште. У Грузији се ове јелке највише гаје због плодова који се сакупљају и продају.

Да би до тих плодова дошли, они понекад морају да се попну на стабла висока и до 60 метара и то без икакве заштите. Многи од њих ризикују своје животе за приходе који и нису тако високи. Просечан приход је око 2.200 евра годишње, али сакупљачи зарађују много мање.

Семе кавкаске јелке потиче из Грузије
Ове јелке, које Немци користе као украсно дрвеће, најчешће се саде у Немачкој, али природно су распрострањене на планинском подручју Кавказа, највише у Грузији, али и у Јерменији и Турској. У Европу је донета у првој половини 19. века. На њиховом природном станишту оне расту на надморској висини од 800 до 2.200 м.
Након брзог раста у младости, стабло годишње расте око 50 цм, а да би јелка достигла пуну висину, потребно јој је 20 до 50 година. Може да живи и до 500 година, а добро подноси и ниске температуре до -20 степени.

Годишње се у Немачкој прода око 45 милиона стабала кавкаске јелке, односно сваки други становник ове земље купи једно дрво у току године.

Немци саде јелке у пољима кукуруза и кромпира

Услед све веће потребе људи да у својој кући за божићне празнике имају баш ову лепотицу, многи произвођачи и продавци саде ово божићно дрво у њивама кукуруза и кромпира.

Симон Келан, директор ботаничке баште у Бону, ово сматра уништавањем плодног земљишта на коме би могла да се сади храна за људе и животиње. Подручја на којима су засађене ове јелке власници су оградили жицом, што онемогућава приступ многим животињама којима је шума природно станиште.

Поред кавкаских јелки, Немци божићне поклоне највише воле да отварају и под гранама смреке, а нешто ређе и под мирисним боровим иглицама.

Izvor: agromedija.rs

Кавкаска јелка - краљица међу божићним јелкама у Немачкој

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić, rođenje Isusa Hrista, proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post, koji traje od 28. novembra do 6. januara.

Jelka je simbol novogodišnjih praznika. Kićenje jelke nije samo zanimljiva aktivnost već doprinosi i ulepšavanju enterijera vašeg doma

Praznici se bliže, pa tako i interesovanje za nabavku jelki. Ima onih koji daju prednost prirodnim u odnosu na plastične jelke, a savet je da nabave onu sa busenom koju će nakon praznika moći da posade.

Pravoslavni Božić se obeležava svakog 7. januara, kada se završava četrdesetodnevni božićni post. Dan pre Božića se naziva Badnji dan, a veče pre, Badnje veče.

Kićenje jelke nije samo zanimljiva aktivnost već doprinosi i ulepšavanju enterijera vašeg doma. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam pomognemo sa par saveta.Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem.

Специфична, јака, помало оријентална кухиња карактеристична је за југ Србије. Многи специјалитети сачувани су још од турског доба, а временом су мењани и добијали неку јединствену ноту по којој су препознатљиви. Тако је и са традиционалним посним специјалитетима.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета