Zašto se baš za Novu godinu kiti jelka!?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Jelka je simbol novogodišnjih praznika. Kićenje jelke nije samo zanimljiva aktivnost već doprinosi i ulepšavanju enterijera vašeg doma

Izbor jelki je ogroman, pa od onih prirodnih sa ili bez busena, možemo da nabavimo i veštačke koje liče na prave. Uz sve to, jelka predstavlja i mesto gde Deda Mraz ostavlja poklone u ponoć za Božić, odnosno Novu godinu. 

Istorija kićenja novogodišnje jelke

Tradicija unošenja zimzelenog granja u kuću ili postavljanja ukrasa ispred kuće, potiče od davnina. Samo se ranije najčešće obležavao dan zimske kratkodnevnice. Zelene grane su bile podsetnik da je zima prolazna i da će je smeniti proleće.

Iz perioda, kada se hrišćanstvo još borilo za dominaciju, kao glavne religije u Evropi, potiče i priča o Svetom Bonifaciju, poznatom i kao Bonifacije misionar, apostol Nemaca.

On je živeo u 7-om veku na prostoru Nemačke. Da bi se obračunao sa paganskim verovanjima, Svrti Bonifacije je rešio da poseče hrast, sveto drvo Tora, vrhovnog germanskog božanstva, odnosno slovenskog i srpskog Peruna.

Iz korena posečenog drveta, nikla je čudom mlada jela i Sv. Bonifacije je objavio da će jelka biti simbol hrišćanske vere.

Ko je prvi okitio jelku?

Postoje dve verzije koje se bore za primat ko je i gde prvi put uneo drvo u kuću i okitio ga za praznik posvećen Hristu. U hrišćanstvu postoji legenda koja govori da su ispred pećine, u kojoj je rođen Isus, bila tri zimzelena drveta. Prvo je bilo kedrovo, drugo bor, a treće jela. Neposredno, po njegovom rođenju, prema legendi, sva tri drveta su se zatresla i pozdravila njegov dolazak na svet. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvezdu s neba koju je ona spustila pred Isusa. Iz ove legende dolazi i verovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvezda. 

Po drugoj priči, tradicija kićenja četinara je nastala zahvaljujući trgovačkim esnafima iz Letonije, Litvanije i Estonije. Tu su se naselili potomci tevtonskih vitezova i u svojim gradskim kućama su kitili božićna drva. Posle izvesnog vremena , iznosili bi ih na gradski trg, da bi ih videle i njihove porodice. Dolazilo je do spontanih okupljanja, mladi su pevali i veseli se oko ukrašenog drveća. Poslednjeg dana svečanosti, bila su spaljena.

Ova tradicija se od 15 .i 16. veka proširila gotovo po celoj Evropi.

Albert, nemački princ, oženjen čuvenom engleskom kraljicom Viktorijom, okitio je prvu jelku u Engleskoj sredinom 19-og veka. O tome su pisale novine, ljudima se to dopalo i tako je relativno kasno, u odnosu na centralnu Evropu, krenula tradicija kićenja jelki za Božić i u Velikoj Britaniji.

Naravno, masovno se ovaj običaj proširio tek u USA i poprimio oblik velikog biznisa. Prve jelke su, po priči, prodate oko 1850 u Njujorku i tradicija se gotovo stihijski proširila ne samo Amerikom, nego i svetom.

Boja i tematika jelke

Zelena
Ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.

Bela
Feng šui kaže da je to boja bez života, "boja bez boje", i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa.

Crvena
Ne kaže se uzalud da je to boja koja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.

Plava
Boja duhovnosti, saosećajnosti i nežnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto za zelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.

Ljubičasta (purpurna)
Boja koja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

Agroinfo.rs

Zašto se baš za Novu godinu kiti jelka!?

Komentari

  • Od BtWPix
  • 2023-07-18 23:07:31

Only when the Keane section of Ferguson s book is fully digested will United s supporters fully decide which camp they are in levitra avantage

Generation of muscle specific conditional generic cialis for sale That s one of the reasons we ve seen how the use of a post menopausal progesterone estrogen combination can sometimes increase the risk of breast cancer

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dragi čitaoci, srećna Vam Nova 2023. godina.

Praznici se bliže, pa tako i interesovanje za nabavku jelki. Ima onih koji daju prednost prirodnim u odnosu na plastične jelke, a savet je da nabave onu sa busenom koju će nakon praznika moći da posade.

Kićenje jelke nije samo zanimljiva aktivnost već doprinosi i ulepšavanju enterijera vašeg doma. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam pomognemo sa par saveta.Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem.

Без обзира на то које сте националности, вере или расе, сигурно сте ових дана размишљали о кићењу јелке. Овај лепи обичај постоји свуда у свету и асоцира на радост, нарочито најмлађих укућана. Зато је тржиште природног, као и вештачког зимзеленог дрвећа у ово доба године изузетно богато и разноврсно. Ми смо одлучили да га истражимо.

Замислите само како би изгледали божићни и новогодишњи празници без окићене јелке, без украса и сијалица. Јасно је да јелке имају почасно место у прослави ових празника. И док наше куће у то време имају мирис свежих борових иглица, Немци своје поклоне остављају под другачијом врстом четинара. У питању је кавкаска јелка, позната још и као нордманска јелка.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета