ISHRANA SVINJA: JEFTINI dodaci za bolje ZDRAVLJE životinja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ishrana svinja je često pitanje koje muči sve koji bi želeli da se bave njihovim uzgojem ili se već bave. Iako u ishrani svinja postoje neke finese, znanje kako da im obezbedite jeftinu, a zdravu hranu može mnogo da vam pomogne.

Kako jeftinu, a zdravu hranu da nabavite i učinite dostupnom svinjama uključuje malo kreativnosti i vaše angažovanje. Od vitalne je važnosti da znate sa čime ih hranite. Na primer, svinje ne mogu da jedu meso i ne smeju da se hrane određenom hranom, jer to može da pokvari ukus njihovog mesa.

U nastavku je lista nekoliko najpristupačnijih krmiva za svinje. Imajte na umu da je ovo samo mali deo, a da su mogućnosti beskrajne.

Pašnjak

Koncept uzgoja svinja na pašnjacima ima mnogo koristi. Naravno, postoji i mnogo mitova koji idu uz to. Dosta ljudi veruje da će svinje uzgajane na pašnjacima postati previše mišićave, što dovodi do žilavog mesa. To, jednostavno, nije tačno. Kada im se da prostor za lutanje, svinje će biti, ne samo sretnije i zdravije (nikada nećete morati da brinete o parazitima), već će meso biti fantastično.

Ukoliko se odlučite za ovakav način držanja svinja, imajte na umu da je rotacija ključna. Dakle, malo se drže na jednom mestu, pa se prebace na drugo, kako bi se vegetacija na prethodnom mestu oporavila. To će sprečiti da se zemlja preplavi stajskim gnojivom. Svinje sjajno čiste zemlju, uklanjaju korenje i vegetaciju (zapravo, sve što im se nađe na putu). Ako imate mogućnosti, rotirajte ih na svakih nekoliko meseci sa jednog pašnjaka na drugi.

Imajte na umu da pašnjaci (i sva druga hrana koju ćemo pomenuti u ovom članku) ne bi trebalo da budu jedini izvor hrane za vaše svinje. Postoje dopune minerala i vitamina koje treba da im se daju, a siguran način da ih dodate u prehranu je dodavanjem žitarica.

Kuhinjski ostaci

Svinje često smatraju za ljudske “kante za smeće”, jer mogu i hoće da pojedu doslovno sve. To, naravno, ne znači da treba da jedu bilo šta. Meso je apsolutno zabranjeno, jer može da nosi rizik od širenja trihineloze.

Svinje vole stari hleb i bilo koji ostatak koji bi mogao da vam propadne u frižideru. Neke od omiljenih poslastica su kore od tikvica, lubenice, stari hleb, pa čak i sok od domaćih kiselih krastavaca prepun belog luka i sirćeta.

Ostaci iz pivara

Kontaktirajte lokalne pivare. U našoj zemlji otvorilo se bezbroj malih pivara. Pitajte ih šta rade sa ostacima materijala koji koriste za proizvodnju svojih piva, poput kukuruza, pšenice, raži, zobi? Sigurno imaju ostataka koje bacaju. Dogovorite se da ih preuzmete besplatno. To je još jedan način da dođete do jeftine, a zdrave hrane za vaše svinje.

Mleko

U poslednje vreme cena mleka je toliko pala, da mnogi ljudi više neće da gaje mlečne krave. Međutim, deo tog mleka može da se uloži u svinje.

Ukoliko svinjama dajte mleko, to je odličan način za tov, a obezbeđuju se esencijalne aminokiseline. Svinje i ljudi su slični po tome što ne mogu da proizvedu sami određene aminokiseline, poput lizina, leucine i triptofana. Ove aminokiseline moraju da se unose hranom, a kod svinja one su vrlo često u deficitu. To može da dovede do čitavog niza zdravstvenih problema.

Baštenski ostaci

Ovde nema puno da se kaže. Svinje će pojesti sve: od nezrelog krastvca koji je počeo da trune na biljci do korova. Možete svinje da pustite u baštu na kraju sezone da obrade zemlju i pođubre je.

Pokrovni usevi

Bezbroj je useva koji mogu biti korisni, od heljde do repe. Ovi usevi brzo rastu, te ćete brzo imati hranu za svinje. Korenasti usevi, poput repe, dobri su i za tvrdu zemlju, kao što je glina, jer mogu da razbiju tlo i podstaknu njegovu prozračnost i odvodnjavanje viška vode, te ćete imati duplu korist.

Agroinfo.rs

ISHRANA SVINJA: JEFTINI dodaci za bolje ZDRAVLJE životinja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobackog upravnog okruga, održana je obuka “Africka kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.

Na području Kikinde je cena tovljenika porasla u prethodnom periodu i sada iznosi 180-200 dinara, ali je u međuvremenu poskupeo i repromaterijal.

Domaći uzgajivači svinja ocenjuju da su mogućnosti izvoza ovog mesa u EU gotovo nikakve s obzirom na to da u Evropi postoje viškovi svinja koje dolaze kod nas i prodaju se po znatno nižim cenama što je nepovoljno za srpske proizvođače.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета