Vijentam stvorio i primenjuje vakcinu protiv afričke kuge svinja

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Ovaj virus koji je inače bezazlen za ljude, desetkovao je polulacije svinja u Vijetnamu 2019.godine, a milioni životinja ubijeni su nakon izbijanja epidemije u Mongoliji, Kambodži, Hong Kongu i kontinentalnoj Kini.

Kao posledica ovoga, cena svinjetine je drastično porasla, a Vijetnam je najviše pogođen ovom bolešću u Jugoistočnoj Aziji.

-Proizvodnja i komercijalna registracija vakcine je istorijski događaj. Sigurno da ćemo proizvoditi vakcinu protiv svinjske kuge za domaću prevenciju i takođe je cilj da je izvozimo, navodi zamenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Phung Duc Tien.

Međutim, zvaničnici nisu dali vremenski okvir za uvođenje vakcine ili bilo kakve naznake o kapacitetima Vijetnama da je proizvede u velikom obimu. Od 2020. vijetnamski istraživači su radili sa naučnicima iz Sjedinjenih Država na NAVET- ASFVAC.

Institut za poljoprivredna istraživanja Ministarstva poljoprivrede SAD je poslao zvanično pismo Odeljenju za zdravlje životinja Vijetnama potvrđujući da je vakcina NAVET-ASFVAC bezbedna i efikasna.

Imunitet dobijen vakcinom traje šest meseci.

Zvanična dozvola za promet za Vijetnam izdata je početkom juna a u upotrebu je pušteno prvih 600.000 vakcina. Ukoliko se dobro pokažu,  vakcinacija će se dozvoliti u čitavom Vijetnamu.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Vijentam stvorio i primenjuje vakcinu protiv afričke kuge svinja

Komentari

buy cialis online using paypal He s asking for the authority to degrade or deter President Assad s capacity to use chemical weapons

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po prvi put naučnici iz ruskog Federalnog istraživačkog centra za virusologiju i mikrobiologij su napravili ozbiljan iskorak u pravcu razvoja vakcine protiv afričke kuge svinja.

Ovog leta, na različitim lokacijama po Srbiji, FAO je u saradnji sa Vojvodina šumama i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizovao više obuka o bezbednosti lova i afričkoj kugi svinja.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije donela je rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraze 'afrička kuga svinja' na teritoriji opštine Paraćin.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pojačava napore za zaustavljanje širenja afričke kuge svinja u Evropi uključivanjem još devet zemalja u kampanju.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede izjavio je da će država gledati da po svaku cenu od afričke kuge svinja odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen 'svež' leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета