Agroinfo predstavlja: Koliko je zimnica zapravo zdrava?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zimnica je već uveliko na našim trpezama i poznati smo po tome da volimo da je konzumiramo u velikim količinama tokom zime. Međutim, koliko je ona zapravo zdrava?

Mnogi od nas pripremaju ili kupuju zimnicu kako bi uživali u povrću i voću i onda kada im nije sezona. Kao i sve ostalo, i za zimnicu se preporučuje da se jede umereno. Ove tegle jesu pune vitamina, ali ipak moramo obratiti pažnju kako zimnicu pripremamo i koje količine jedemo. Ne kaže se za džabe - hrana je lek ako se pravilno koristi.

Zimnica je riznica vitamina, ali jedino kada je fermentisana kažu stručnjaci. Fermentacija je proces u toku kog se ugljeni hidrati i šećeri razlažu i pretvaraju u prirodne konzervanse – mlečnu kiselinu kao sredinu u kojoj ne mogu opstati loše bakterije. U toku fermentacije dolazi do probiotičkih procesa koji povoljno pogoduju našoj crevnoj flori. Fermentisane namirnice su zdravije, ukusnije i dugotrajnije. Sačuvana je njihova prirodna forma sa obiljem vitamina, a održivost i dugotrajnost je postignuta i bez dodavanja veštačkih konzervansa i drugih aditiva.

Pravi primer fermentacije je kiseli kupus koji se slaže, zatim se naliva vodom i u odgovarajućoj količini soli. U ove svrhe može se koristiti i surutka ili starter za fermentaciju. Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore. Ovim procesom se u zimnici čuvaju svi vitamini i enzimi koji se nalaze u hrani, odnosno povrću koje koristimo za turšiju.

Svakako, kada pripremate zimnicu, potrudite se da ne koristite nikakve konzervanse i ako možda koristite sirće, kosristite samo so i/ili šećer za konzervisanje. Takođe, nemojte preterivati sa konzumiranjem i unosite je umereno u organizam.

Agroinfo.rs

 

Agroinfo predstavlja: Koliko je zimnica zapravo zdrava?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета