Kada je jedna stvar u pitanju – riznici mirisa i ukusa tradicionalne srpske kuhinje jednostavno je teško odoleti.

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hranau kojoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda. Za mnoge specijalitete srpske nacionalne kuhinje ne postoji korektna reč u rečnicima stranih jezika a ni ukus sa kojim se mogu uporediti. Jedan od takvih ukusa je svakako srpska sarma.

Ovo staro srpsko jelo popularno je godinama unazad, pa iz tog razloga postoje na desetine različitih recepata za “najbolju sarmu”. Mi vam predstavljamo jedan od njih.

Potrebni sastojci:

- 1 velika glavica kiselog kupusa
- 1 kg mešanog mlevenog mesa (700 g svinjskog i 300 g junećeg mlevenog mesa)
- nekoliko komada sušenih svinjskih rebaraca, prodimljene kobasice
- pirinač (šolja od 200 ml)
- 600-700 g luka, 3 čena belog luka
- Vegeta, biber, lovorov list, slatka i ljuta aleva paprika
- mast

Priprema:

U šerpi zagrejte mast i propržite sitno iseckan luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte iseckan beli luk, mešano mleveno meso, pirinač, vegetu i biber po ukusu, dosta slatke aleve paprike i malo ljute aleve paprike. Promešati i pržiti 15-ak minuta. Kada je meso proprženo sledeći korak je savijanje sarmica. U svaki list kupusa stavljajte oko 2,5 kašike mesa i tako dok ne potrošimo svu smesu. Kada je savijanje završeno na dno lonca stavite 2-3 lista kupusa, zatim složite sarmice u lonac, između njih slažite rebarca i kobasice, nekoliko lovorovih listova i dodajte bibera u zrnu. U tiganju zagrejte otprilike 2 kašike masti, dodajte slatke aleve paprike i time prelijte sarmice. Gore pokrijte sa 2-3 lista kupusa, dodajte vode koliko je potrebno i stavite da se lagano krčka. Kuva se otprilike između 2 i 2 i po sata na niskoj temperaturi, što se duže krčka lepša je. 

Uz ovo staro srpsko jelo jedino što za kraj možemo reći je Prijatno!!!

SARMA STARO SRPSKO JELO

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Carska pita je uvek odlično rešenje ukoliko želite lep i ukusan doručak, večeru ili predjelo za ručak.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета