Savršene knedle sa šljivama

Foto:freepik
Sezona šljiva je u punom jeku, pa je sada odličan trenutak za klasičan domaći desert koji nas vraća u detinjstvo i mami osmeh na lice. U pitanju su, naravno, knedle sa šljivama, a u nastavku otkrivamo kako da vam ispadnu baš kao bakine
Knedle sa šljivama nisu samo desert, već i deo porodične rutine – jednostavno jelo koje kombinuje sezonsko voće i lokalne sastojke. Iako zahtevaju malo više vremena i truda za pripremu, njihov izvrstan ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Detaljan provereni recept, koji prenosimo sa Index.hr, pogledajte u nastavku:
Knedle sa šljivama
Sastojci:
500 g krompira
12 šljiva
2 kašike šećera za fil od šljiva
130 g integralnog brašna
3 kašike pšeničnog griza
¼ kašičice soli + prstohvat
1 kašika putera, otopljenog
1 veliko jaje
Za posipanje:
3 kašike slanog putera
50 g finih prezli
50 mlevenih lešnika ili oraha
2 kašike šećera
¼ kašičice cimeta (po želji)
Priprema:
Kuvajte krompir dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kada se dovoljno ohladi, oljuštite krompir i izgnječite ga u pire. Vodite računa da nema komadića krompira, jer otežavaju oblikovanje testa. Ostavite da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, operite šljive. Svaku šljivu isecite po dužini, ali ne do kraja, i izvadite koštice. Po želji, šljive napunite sa pola kašičice šećera.
Krompir stavite u veliku posudu, pospite solju i puterom, zatim dodajte brašno i griz. Mešajte dok se brašno ne sjedini. Dodajte jaje, promešajte viljuškom i kratko mesite testo dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju testo. Testo će biti lepljivo.
Testo podelite na 9 delova na dobro pobrašnjenoj površini. Ako volite knedle sa tankim slojem testa, podelite ih na 12 delova, ali imajte na umu da ih je to teže razvaljati.
Oblikujte testo dobro pobrašnjenim rukama i stavite šljivu u sredinu. Čvrsto obmotajte testo oko šljive, zatvarajući ivice i oblikujući je u loptu. Vodite računa da unutra ne ostane vazduha, jer knedle neće potonuti na dno šerpe kako bi trebalo, već će plutati na površini od samog početka kuvanja.
Zagrejte vodu u velikoj šerpi dok ne proključa. Kuvajte knedle sa šljivama oko 12-15 minuta u blago ključaloj vodi (ne ključaloj) – pred kraj kuvanja knedle bi trebalo da plutaju.
U međuvremenu, napravite posip za knedle. U velikoj šerpi istopite puter, dodajte mrvice i mlevene lešnike ili orahe. Dobro promešajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok mrvice i orasi blago ne potamne i lepo ne zamirišu. Umešajte šećer i cimet. Sklonite šerpu sa ringle.
Izvadite knedle šupljikavom kašikom i uvaljajte u mrvice. Po želji pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Prijatno!
Agroinfo.rs/D01S
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Svima omiljeni medenjaci pravljeni su u 12. veku u manastirima , a pripremali su se od brašna, jaja i meda i karanfilića, anisa i bibera - začina koji su se tada koristili u narodnoj medicini.
Simbol jeseni je miris pečenih paprika, a kako nam je došla sezona pripreme zimnica vreme je da naučimo u čemu su najveće razlike između najpoznatijih jesenjih specijaliteta
Bobičasto voće u sezoni možemo iskoristiti pravljenjem jednog od omiljenih kolača tiramisua.
Knedle ili gomboce sa šljivama vezuju nas sa detinjstvo
Kada je jedna stvar u pitanju – riznici mirisa i ukusa tradicionalne srpske kuhinje jednostavno je teško odoleti.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета