948 hektara napuštenog državnog zemljišta u čak 13 opština

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da terenskom proverom napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u 13 lokalnih samouprava u Srbiji identifikovano je 546 napuštenih parcela ukupne površine 948 hektara.

Uvidevši važnost identifikacije parcela u državnom vlasništvu koje dugo nisu obrađivane ili koje su korišćene na terenu, Uprava za poljoprivredno zemljište je 2020. godine proveravala stanje u 13 lokalnih samouprava, u Valjevo, Ubu, Osečini, Lajkovcu, Mionici, Ljigu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Lučanima, Irigu, Vršcu (Veliko Središte) i Nišu (Medijana).

U njima su osim pomenutih 546 napuštenih parcela, pronađene 852 parcele površine 1.228 hektara koje su korišćene na terenu, od kojih su neke predmet eksproprijacije. 

Prošle godine, koja je bila prva godina sprovođenja projekta, provera je rađena u četiri grada i to Smederevu, Beočinu, Aleksinca i Aleksandrovcu.

Krajem godine je u njima više od 50 hektara zemlje dato u zakup poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada.

Izvor:agroportal.rs

948 hektara napuštenog državnog zemljišta u čak 13 opština

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Opština Ruma je 18.01.2023. godine raspisala oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po uslovima prvog kruga nadmetanja.

U Srbiji je oko tri i po miliona hektara obradivog zemljišta koje se sve češće koristi za izgradnju industrijskih zona i stambenih kompleksa. Ova poražavajuća činjenica govori u prilog tome koliko ne vodimo računa o našem najvećem bogatstvu.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji prošle godine bile su za tri odsto više nego 2020. godine, a kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar.

Prethodnih dana raspisani su javni oglasi za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradu Šapcu i opštinama Šid, Čajetina, Inđija i Odžaci.

Grad Novi Sad raspisao je oglas o davanju u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji u prvom krugu, a nadmetanje će se sprovesti elektronskim putem.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета