Agrarni budžet za narednu godinu viši za 18 odsto

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Agrarni budžet za narednu 2022. godinu biće za 18 odsto viši, odnosno iznosiće 62 milijarde dinara.

Za direktna davanja u poljoprivredi predviđena su sredstva u iznosu od 32,2 milijarde dinara, u okviru kojih su državne subvencije i premije. Kako na najbolji mogući način rasporediti podsticajna sredstva i zadovoljiti potrebe naših poljoprivrednika?

Poljoprivrednici kažu da je dobro što se uvećavaju sredstva za podsticaje za investicije i subvencije u agraru i da je sada pravo vreme da se iznesu predlozi šta bi trebalo subvencionisati kroz Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

I predstavnici nauke i struke ukazuju na važnost subvencionisanja inputa u proizvodnji imajući u vidu njihove visoke cene na tržištu.

– Ja sam apsolutno za to da treba izvršiti subvencioniranje, koliko je to moguće u skladu sa sredstvima agrarnog budžeta i da kažem da troškovi đubrenja u strukturi proizvodnje utiču i do 30 procenata u ceni koštanja, a troškovi goriva učestvuju od 8 do 15 procenata, što znači da svako povećanje tih troškova negativno će se odraziti i na cenu koštanja, a kasnije i na ukupni finasijski rezultata – rekao je prof. dr Branislav Vlahović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju novine u nabavci veštačkih đubriva, a reč je o kreditnoj podršci sa nula odsto kamate i prvom otplatom rate u oktobru po završetku žetvenih radova.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Agrarni budžet za narednu godinu viši za 18 odsto

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета