Agrarni proizvođači će od 1. januara uštedeti 50 dinara po litru dizela

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

„Agrarni dizel“ će imati manju cenu pošto će akciza na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe biti 14,24 dinara po litru, umesto 64,24 dinara, koliko je plaćaju građani.

– Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. akciza na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od 2024. godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju, povrat od 50 dinara po litru. Ministarstva poljoprivrede i finansija će do tada definisati uslove i proceduru za korišćenje tog prava“, istakao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Jeftiniji dizel je rezultat razgovora predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede i finansija od pre nekoliko meseci. Poljoprivrednici su tada tražili da na gorivo za agrar ne ide nikakva akciza.

Trenutno, zemljoradnici i voćari s agro karticama toče dizel gorivo (samo na NIS-ovim pumpama) po 179 dinara za litar dok je cena dizela za građane i transportne kompanije (koje takođe maju pravo refakcije) 204 dinara. To znači da, pri sadašnjim uslovima, poljoprivrednici imaju uštedu od 25 dinara.

 

 

Agrarni proizvođači će od 1. januara uštedeti 50 dinara po litru dizela

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sastanku su osim Vučevića, Brnabićeva i Martinovića prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija

Predstavnici sedam uduženja poljoprivrednika saopštili su danas da će pokrenuti "opšti" protest na teritoriji cele zemlje nezadovoljni ispunjenjem zahteva i komunikacijom sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Marinovićem.

Predstavnici nekoliko uduženja poljoprivrednika Srbije, saopštili su danas da još nisu dobili poziv od novog resornog ministra Aleksandra Martinovića za razgovor zbog ranije datih, a neispunjenih obećanja zvaničnika, nakon protesta održanih prošle godine, iako je obećao da će ih primiiti posle 27. maja.

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета