Beogradski poljoprivrednici da konkurišu za dobijanje 240 miliona dinara

pixabay.com

pixabay.com

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić predstavio je poljoprivrednicima opštine Sopot pet aktuelnih javnih poziva za podsticaje u poljoprivredi.

Predavanja na ovu temu organizovana su i u opštinama Mladenovac i Rakovica, a do sada su poljoprivrednici u Surčinu, Barajevu, Zemunu i Obrenovcu imali priliku da čuju sve neophodne informacije i dobiju pomoć prilikom podnošenja dokumentacije.

– Upoznajemo poljoprivrednike sa javnim pozivima, ali i razgovaramo sa njima o problemima, želimo da čujemo njihove sugestije, te da uz njihovu pomoć unapređujemo javne pozive i rešavamo aktuelne probleme – rekao je Pavičić i dodao da se subvencije poljoprivrednicima dodeljuju bespovratno.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je za poslednjih sedam godina povećao subvencije za poljoprivrednike u prestonici sa 20 miliona na 240 miliona dinara. Raspisano je, dodao je, pet javnih poziva na koje mogu da se prijave poljoprivrednici sa registrovanim gazdinstvom i mestom prebivališta na teritoriji grada Beograda do 1. aprila.

– Ovim pozivima obuhvaćeni su gotovo svi vidovi poljoprivredne proizvodnje. Reč je o pet javnih poziva – 100 miliona dinara namenjeno je za nabavku mehanizacije, odnosno poljoprivrednih traktora, zatim 30 miliona za priključne mašine, 35 miliona za pčelarstvo, 30 miliona za stočarstvo, i to tako što će poljoprivrednici moći da nabave, na primer, do tri junice ili minimum deset ovaca. Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, ove godine se u ove oblasti ulaže 45 miliona dinara – pojasnio je Pavičić.

Kako je precizirao, kada je u pitanju javni poziv za nabavku traktora, maksimalan iznos po domaćinstvu je milion dinara, a za nabavku poljoprivrednih mašina do 400.000 dinara po poljoprivredniku. 

– Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, sredstva su namenjena upravo za postavku protivgradnih mreža, podizanje staklenika i plastenika, kao i sistema za navodnjavanje. Što se tiče pčelarstva, podsetiću da u Beogradu imamo oko 2.000 registrovanih pčelara i oko 70.000 košnica – precizirao je resorni sekretar i dodao da je svaki pčelar u prestonici godišnje subvencionisan u proseku sa oko 1.000 evra.

Pavičić je napomenuo da Beograd ima idealne klimatske uslove za poljoprivrednu proizvodnju, kao i veliko tržište i obezbeđenu infrastrukturu. 

– Grad Beograd se trudi da raznim podsticajima olakša poljoprivrednicima proizvodnju i plasman robe. Takođe, organizujemo i razne edukacije sa Poljoprivrednim fakultetom, ali i besplatne obuke za voćare, pčelare i za organsku proizvodnju, koja je sada u povoju ali postaje sve zastupljenija na našem tržištu – naveo je Pavičić.

Poljoprivrednici koji su do sada imali priliku da čuju predavanja o podsticajima, odazvali su se u velikom broju i izrazili zahvalnost na ažurnom informisanju o javnim pozivima. 

Sekretar Savo Pavičić je najavio da će ovakva predavanja biti organizovana i u ostalim beogradskim opštinama, kako bi se poljoprivrednici upoznali sa uslovima konkursa, ali i kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću i mogućnosti njihovog rešavanja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Beogradski poljoprivrednici da konkurišu za dobijanje 240 miliona dinara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji

Srbija veoma izložena i podložna prirodnim opasnostima koje su posledica klimatskih promena

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ u utorak 14. juna blokiraće saobraćaj na magistralnom putu između Požarevca i autoputa.

Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu predstavljen internet portal dim.rs preko kojeg će moći da se detektuju i prate požari na poljoprivrednim područjima u Srbiji. Ovi požari obično nastaju kao posledica ljudskih aktivnosti, kao što je praksa paljenja žetvenih ostataka.

Od 21. do 27. maja 2022. godine po 89. put na Novosaskom sajmu održaće se tradicionalni međunarodni poljoprivredni sajam koji će ugostiti brojne izlagače iz zemlje i inostranstva.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета