Beogradski poljoprivrednici da konkurišu za dobijanje 240 miliona dinara

pixabay.com

pixabay.com

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić predstavio je poljoprivrednicima opštine Sopot pet aktuelnih javnih poziva za podsticaje u poljoprivredi.

Predavanja na ovu temu organizovana su i u opštinama Mladenovac i Rakovica, a do sada su poljoprivrednici u Surčinu, Barajevu, Zemunu i Obrenovcu imali priliku da čuju sve neophodne informacije i dobiju pomoć prilikom podnošenja dokumentacije.

– Upoznajemo poljoprivrednike sa javnim pozivima, ali i razgovaramo sa njima o problemima, želimo da čujemo njihove sugestije, te da uz njihovu pomoć unapređujemo javne pozive i rešavamo aktuelne probleme – rekao je Pavičić i dodao da se subvencije poljoprivrednicima dodeljuju bespovratno.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je za poslednjih sedam godina povećao subvencije za poljoprivrednike u prestonici sa 20 miliona na 240 miliona dinara. Raspisano je, dodao je, pet javnih poziva na koje mogu da se prijave poljoprivrednici sa registrovanim gazdinstvom i mestom prebivališta na teritoriji grada Beograda do 1. aprila.

– Ovim pozivima obuhvaćeni su gotovo svi vidovi poljoprivredne proizvodnje. Reč je o pet javnih poziva – 100 miliona dinara namenjeno je za nabavku mehanizacije, odnosno poljoprivrednih traktora, zatim 30 miliona za priključne mašine, 35 miliona za pčelarstvo, 30 miliona za stočarstvo, i to tako što će poljoprivrednici moći da nabave, na primer, do tri junice ili minimum deset ovaca. Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, ove godine se u ove oblasti ulaže 45 miliona dinara – pojasnio je Pavičić.

Kako je precizirao, kada je u pitanju javni poziv za nabavku traktora, maksimalan iznos po domaćinstvu je milion dinara, a za nabavku poljoprivrednih mašina do 400.000 dinara po poljoprivredniku. 

– Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, sredstva su namenjena upravo za postavku protivgradnih mreža, podizanje staklenika i plastenika, kao i sistema za navodnjavanje. Što se tiče pčelarstva, podsetiću da u Beogradu imamo oko 2.000 registrovanih pčelara i oko 70.000 košnica – precizirao je resorni sekretar i dodao da je svaki pčelar u prestonici godišnje subvencionisan u proseku sa oko 1.000 evra.

Pavičić je napomenuo da Beograd ima idealne klimatske uslove za poljoprivrednu proizvodnju, kao i veliko tržište i obezbeđenu infrastrukturu. 

– Grad Beograd se trudi da raznim podsticajima olakša poljoprivrednicima proizvodnju i plasman robe. Takođe, organizujemo i razne edukacije sa Poljoprivrednim fakultetom, ali i besplatne obuke za voćare, pčelare i za organsku proizvodnju, koja je sada u povoju ali postaje sve zastupljenija na našem tržištu – naveo je Pavičić.

Poljoprivrednici koji su do sada imali priliku da čuju predavanja o podsticajima, odazvali su se u velikom broju i izrazili zahvalnost na ažurnom informisanju o javnim pozivima. 

Sekretar Savo Pavičić je najavio da će ovakva predavanja biti organizovana i u ostalim beogradskim opštinama, kako bi se poljoprivrednici upoznali sa uslovima konkursa, ali i kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću i mogućnosti njihovog rešavanja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Beogradski poljoprivrednici da konkurišu za dobijanje 240 miliona dinara

Komentari

generic 5 mg cialis Peptides were first introduced to the world in the 1950s, and have been used by bodybuilders and athletes ever since for better muscle- building and faster recovery

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета