Bez dogovora o ceni suncokreta – pregovarači razgovaraju sa ratarima!

Foto:printscreen

Foto:printscreen

Ni nakon devet sati razgovora u Vladi Srbije nema dogovora o otkupnoj ceni suncokreta, ali je postignuta visoka saglasnost o premijama za mleko, kaže resorni ministar Branislav Nedimović.

Novi put iz Pančeva prema Beogradu biće otvoren do ujutru, pošto su traktori sklonjeni sa strane. Subotički ratari prekinuli su blokadu centralne gradske raskrsnice. Protesti se, ipak, nastavljaju, ali i pregovori. Ministar poljoprivrede poručuje da su predstavnici vlade tu, kad god ratari budu želeli da razgovaraju.

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji protestuju širom Srbije, objavili su posle sastanka sa Anom Brnabić da ima saglasnosti oko premija za mleko za sve kvartale (15 dinara), ali da nije postignut dogovor o suncokretu. 

Jovan Jovanović iz Bavaništa je rekao da su pregovori bili jako teški i da su blizu dogovora o ceni suncokreta.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu rešiti to pitanje. Vlada, premijerka i ostali pomoćnici su celi dan bili konstruktivni, gledali su da nam izađu u susret kako god mogu - nadamo se da će se završiti u kratkom periodu", rekao je Jovanović.

Rekao je da će sada otići na mesto blokada i pokušati da obustave blokadu na određeni period, odnosno da se traktori pomere ustranu kako bi mogao da teče saobraćaj.

"Blokade neće prestati ovog trenutka, ostaćemo na mestima, ali ćemo gledati da odobrovoljimo ratare. Ne želimo da mučimo narod, ratari će biti pored puteva, da li će biti zatvoreni - dogovorićemo se", rekao je Jovanović dodajući da će pokušati da im prenesu sve što se događalo na sastanku. 

Precizirao je da se pregovori nastavljaju, da nisu prekinuti, ali da su dugo sedeli i da su ljudi postali nervozni.

Miroslav Marković iz Subotice je rekao da će se o subvencijama i plavom dizelu tek razgovarati i da se blokade nastavljaju.

Nedimović: Tu smo kad god budu želeli da razgovaraju
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je sastanak trajao devet sati i da je prekinut kako bi poljoprivrednici obavestili svoje kolege o rezultatima razgovora. 

U zgradi Vlade smo, kolege iz vlade i ja i predstavnici PKS-a bićemo i celu noć ovde i sutra, koliko god je potrebno za dogovor. Razgovori su bili teški, a budžet nije ćup iz kojeg se vadi koliko ko hoće, a ni vlada ne može da garantuje cene", rekao je Nedimović.

Ističe da je postignut visok stepen saglasja oko premija za mleko, oko podrške poljoprivrednim proizvođačima vezanim za gorivo.

"Došli smo do cene koja bi poljoprivrednom proizvođaču donela oko 70 dinara cenu, to je 11 posto više nego što dobijaju u Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj. Ovo je blizu 600 evra po toni, nadam se da će svi imati sluha, vlada čini nadljudske napore da reši ovu situaciju", naveo je Nedimović.

Kaže da su uvek spremni za kompromis, a da li će neko koristi svoje pravo da protestuje – to ostaje na njima.

"Kad god predstavnici poljoprivrednih proizvođača žele razgovore – mi smo tu, dovoljan je jedan telefonski poziv da nas obaveste o ishodu svojih razgovora", poručio je Nedimović.

Brnabić, Nedimović i Čadež čekaju odgovor

Predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik PKS-a Marko Čadež još su u Vladi Srbije i čekaju na nastavak današnjih pregovora sa predstavnicima poljoprivrednika, rečeno je Tanjugu iz Vlade Srbije.

Oni su oko 20.45 časova kontaktirali predstavnika Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenca, koji je ispred ove organizacije bio na današnjem sastanku, ali je njegov telefon nedostupan.

Istovremeno, predsednik ove Inicijative Radoslav Adamović se javio na telefon, ali je, kako je sam rekao, bio na drugom sastanku koji nema nikakve veze sa ovim, te da ni o čemu nije obavešten, naveli su iz Vlade.

Predstavnici Vlade su se čuli i sa predstavnicima udruženja Stig koji su ih obavestili da još nisu stigli u Požarevac, iako su Vladu napustili pre više od dva sata.

Kako je rečeno Tanjugu premijerka Brnabić i ministar Nedimović ostaće u Vladi ukoliko je potrebno i čitavu noć, sa namerom da "pregovore u kojima postoji visok stepen saglasnosti privedu uspešno kraju".

Traktori sklonjeni kod Pančeva, subotički ratari prekinuli blokadu
Novi put iz Pančeva prema Beogradu biće otvoren do ujutru, pošto su traktori sklonjeni sa strane.

Sastanak poljoprivrednika najavljen je za sutra.

I subotički ratari večeras su prekinuli blokadu centralne gradske raskrsnice.

Sa Trga Lazara Nešića preparkirali su traktore u Štrosmajevu ulicu, u blizini Gradske kuće.

Kažu da protest nije završen i da će sutra ujutro odlučiti na koji način će dalje izraziti nezadovoljstvo, jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

Zahtevi ratara 
Da podsetimo, ratari su tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

Poljoprivrednici traže i smanjenje akciza na 20 dinara za do 80 litara goriva za gazdinstva do 20 hektara. Tražili su i da država subvencioniše 30 odsto kupovinu mešovitog đubriva za jesenju setvu, ali se, kako nezvanično saznajemo, od tog zahteva odustalo.

Vlada je ponudila predah u otplati kredita na godinu dana i uputila poziv poljoprivrednicima da svoje predstavnike uključe u rad komisija koje bi se bavile premijama za iduću godinu, što je takođe zahtev onih koji protestuju.

Agroinfo.rs/rts

Bez dogovora o ceni suncokreta – pregovarači razgovaraju sa ratarima!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nedavnom savetovanju poljoprivrednika i agronoma na Zlatiboru ratari su bili pod‌jednako zainteresovani za inovacije u biljnoj proizvodnji, posebno zaštiti, ali i za tržišne uslove.

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza - za četvrtinu je manji nego prošle godine, a pšenice 9,6 odsto manji.

Razgovori između predstavnika Ministarstva poljoprivede i poljoprivrednika u Vladi Vojvodine su završeni oko 14.30 časova i to tako da su paori koji već četvrti dan protestuju ispred Banovine i dalje nezadovoljni.

Nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šabački poljoprivrednici nisu postigli nikakav dogovor, dok poljoprivrednici iz Vojvodie najavljuju nove proteste.

Nakon pisanja medija da su se poljoprivrednici iz Braničevskog okruga pobunili zbog cene đubriva i nakon što im je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo nižu cenu, ostali poljoprivrednici se sa pravom pitaju šta će sa njima biti i za što pravila ne važe isto za sve.

Protest Udruženja poljoprivrednika "Stig" koji je bio zakazan za danas, odložen je zbog toga što je MInistarstvo poljoprivrede pristalo da ispuni zahtev po kome će za tonu uree biti potrebno izdvojiti 750 evra, a za naš portal je govorio Goran Lukić, poljoprivrednik iz sela Makce kod Požarevca.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета