Cena maslinovog ulja upravo je dostigla rekord: "Tokom 30 godina nikada nije bilo skupo kao sada"

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Ozbiljne suše koje su prošle godine pogodile Španiju, podigle su cene maslinovog ulja.

Cene ekstra devičanskog maslinovog ulja su najviše od kada se prate, pokazuje statistika Međunarodnog monetarnog fonda od 1990. godine.

U aprilu se maslinovo ulje trgovalo za 6.269,63 dolara po metričkoj toni, što je povećanje od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Za one koji kupuju svoja ulja za kuvanje i potapanje u količinama manjim od tone, to košta oko 6 dolara po litru. Naravno, troškovi isporuke, marketinga i prodaje će učiniti tu bocu mnogo skupljom, piše Market Watch.

Filipo Berio, vrhunski brend maslinovog ulja sa sedištem u Nju Džersiju, nazvao je poslednju sezonu maslina "najizazovnijom do sada, sa najnižim prinosima u poslednjih 30 godina".

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja. Prošlo leto je bilo najtoplije zabeleženo u zemlji, a takođe i među najsušnijim, prenosi biznis.telegraf.

Špansko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane je u martu prognoziralo da će rod dati samo 680.000 tona maslinovog ulja u tekućoj vegetacijskoj sezoni, što je manje od petogodišnjeg prosečnog godišnjeg prinosa od 1,37 miliona tona, prema Olive Oil Times-u. Španija je zatražila od Evropske unije hitna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.

Ekstremne temperature i cene mogle bi da budu znak veće nestabilnosti u budućnosti - i još većeg šoka za kupce koji kupuju maslinovo ulje. Klimatske promene će verovatno otežati uzgoj maslina u nekim od najboljih regiona za proizvodnju, otkrili su španski i portugalski istraživači u jednoj studiji.

Realno je očekivati da će opvakva situacija doprineti pojavi lažnog maslinovog ulja na tržištu, a ovo su načini da ga prepoznate. 

 

 

Cena maslinovog ulja upravo je dostigla rekord: "Tokom 30 godina nikada nije bilo skupo kao sada"

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoji odličan recept sa suvim smokvama koji će bukvalno preporoditi vaše tijelo!

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Biljni glicerin se može koristiti za pravljenje domaće kozmetike, određenih prehrambenih proizvoda, čak i sveća i losiona.

Nećemo svakoga dana naići na komponentu koja dobija nagrade, pohvale i naziva se “Rols Rojsom” maslinovih ulja.

Nedostatak vlage i visoka temperatura znatno su smanjili prinos kukuruza u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета