Cena mleka mora rasti, država pregovara i sa trgovinskim lancima i mlekarama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prethodnih nedelja polemisalo se o niskim premijama za mleko, a nezadovoljni proizvođači su tražili njihovo povećanje. Ministar poljoprivrede i predsednik Srbije obećali su povećanje premije sa sedam na deset dinara, što će se i dogoditi u septembru.

Vlada Srbije će početi postupak povećanja premije za mleko sa sedam na 10 dinara. Ovo će se odnositi na treći i četvrti kvartal ove godine i dalje, a realizacija će početi od septembra, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 

Ministar je za Tanjug televiziju ocenio da je situacija u mlečnom govedarstvu izuzetno nepovoljna zbog visoke cene inputa, odnosno hraniva za životinje, a naveo je da postoji i pritisak mleka iz Evropske unije zbog sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2009. godine.

Ministar je rekao da država razgovara i sa trgovinskim lancima i sa mlekarima, kako bi se videlo šta oni mogu da urade paralelno sa merama države.

Takođe, naveo je da očekuje da će mlekare izaći sa dodatnim povećanjem cena.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo faktora za to što mleku cena nije menjana, ali je činjenica da do rasta cene mora doći, jer ova proizvodnja više ne može da trpi sadašnje visoke cene imputa da ne bi došlo do smanjenja broja grla u budućnosti.

– Danas sam imao sastanak sa mlekarima i kod njih postoji spremnost da u narednim danima izađu sa određenim predlozima za korekciju cene mleka. Sledeće nedelje ćemo imati sastanak i sa trgovinskim lancima kako to poskupljenje ne bi bilo veliki udar na kupce – rekao je Nedimović.

Ocenio je da se mora voditi računa o celom sistemu i da ne sme doći do nekontrolisanog rasta cena finalnog proizvoda. To može da dovede do smanjene prodaje mleka, što takođe nije dobro, rekao je Nedimović

Ministar je, govoreći o ovogodišnjem rodu poljoprivrednih kultura, izjavio da će i pored vremenskih neprilika koje su nas snašle, Srbija u bruto društvenom proizvodu u poljoprivredi biti na nivou prošlih godina koje su bile rekordne.

– Najviše će pada biti u sektoru kukuruza, dok ćemo kod pšenice, recimo, imati rast u odnosu na prethodnu godinu, ali kada se pogleda celokupan bilans, bićemo otprilike na lanjskom nivou – rekao je Nedimović za Tanjug televiziju.

Objasnio je da su trenutno u svetu veliki problem visoke cene ratarskih kultura koje su na istorijskom maksimumu, a to otežava situaciju u stočarstvu.

– Hrana za stoku je skupa, cene suncokreta i kukuruza su na istorijskom maksimumu. Cene su toliko porasle, jer je tražnja u svetu ogromna – rekao je Nedimović.

Ponovio je da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje potrebe i da će ostati i za izvoz.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Cena mleka mora rasti, država pregovara i sa trgovinskim lancima i mlekarama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета