Cena višnje i šljive je i dalje nepoznata jer je rod podbacio

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Nepovoljno vreme pogodilo višnju i šljivu, pa voćari, kako prenosi RTS, strahuju od haotičnog scenarija iz prethodnih godina

Nepovoljne vremenske prilike tokom proleća, u značajnoj meri su uticale na smanjenje roda najznačajnijih voćnih vrsta u Toplici, višnje i šljive. Dobar deo voćara neće imati računicu da organizuje berbu, dok su oni, koji se ove godine mogu pohvaliti dobrim rodom, veoma retki.

Iako je do berbe višanja ostalo manje od mesec dana, niko se ne oglašava oko cene i organizacije otkupa, pa voćari strahuju od ponavljanja haotičnog scenarija iz prethodnih godina, kada je značajan deo roda ostao neobran.

Da li će zbog smanjenog roda, proizvođači višanja u Toplici, ove godine moći da računaju na nešto višu cenu, od uobičajenih 20 – 25 dinara po kilogramu, za koliko su prodavali svoj proizvod u poslednjih pet godina, velika je nepoznanica za njih i ovoga puta.

–Ja mislim da je 70 odsto višnja podbacila, tako i šljiva, tako i sve ostale kulture, šta da vam kažem drugo. Ako bude cena kao i prošle godine, ja mislim da to više niko neće ni da radi, navodi Branislav Ivković, voćar iz Bajčinca.

Nebojša Stojanović, voćar iz Reljinca navodi da ih niko ne obilazi, niti im se, kako kaže, iko obraća.

-Nit nas ko obilazi, nit ko dolazi, ništa. Mislim da su definitivno digli ruke od naše poljoprivrede i država na kraju, a i mi počinjemo, gotovo. Nema računice, šta ću, bolje da idem negde u firmu da radim za 50.000 nego da se ovde vrtim, navodi Stojanović.

Kažu da su na kraju berbe zadovoljni ako ne ostanu dužni nikome, a o određenoj zaradi, koji ostvaruju svi, osim njih, u proizvodnom lancu, više i ne rašmišljaju.

-Ja sam prošle godine dao višnju, 400.000 nisam naplatio, dao sam advokatu, uzeće i advokat i pravne službe, da li će meni ostati pola od toga ili neće, navodi Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca.

Dok otkupljivači i izvoznici ponavljaju da cenu višnje određuje tržište i ne baš veliko interesovanje kupaca, suve šljive nema ni gram u nijednoj sušari u Blacu, gde strahuju da ove godine, zbog takođe manjeg roda, neće moći da podmire sve zahteve kupaca. Retki voćari, kod kojih rod nije podbacio, već sada zadovoljno trljaju ruke.

-Do ove godine smo imali prosek oko 115 kila po stablu, očekujemo ove godine isti takav prinos. Pa realna cena ovde na naš kraj je oko 30 dinara, navodi Jovan Ilić, proizvođač šljiva iz Rašice.

Bojan Nikolić iz odeljenja za poljoprivredu Opštine Blace navodi da je rod ove godine slabiji nego ranije.

-Znači, baš dosta slabiji, a između ostalog i proleće je bilo takvo da je loše vreme bilo u periodu oprašivanja, objašnjava Nikolić.

Višnje i šljive gaje se u Toplici intenzivno decenijama unazad, ali zbog niskih cena, neregulisanog otkupa i manjka smeštajnih i preradnih kapaciteta, naročito višnjarskoj proizvodnji, preti gašenje.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Cena višnje i šljive je i dalje nepoznata jer je rod podbacio

Komentari

Romanos et al where to buy cialis online Novogyne Pharmaceuticals and Takeda Pharmaceutical co

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Hleb „sava“ poskupeće od sutra za tri dinara, pa će umesto dosadašnjih 46 koštati 49 dinara, javlja RTS.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета