Cene roba i usluga u Srbiji 42% niže od proseka EU

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema istraživanju Eurostat cene roba i usluga u Srbiji su 42% ispod proseka EU, sa cenama odeće i obuće gotovo istim kao u EU i najskupljim elektronskim uređajima u regionu, pokazuju rezultati istraživanja evropske agencije za statistiku Eurostat.

Potrošačke cene u Srbiji su na istom nivou kao i u Albaniji i nešto više nego u ostatku regiona. U Severnoj Makedoniji su upola manje od proseka EU, u Bosni i Hercegovini su za 45% manje, a u Crnoj Gori za 43%.

Cene hrane i bezalkoholnog pića u Srbiji su na 80% proseka EU, alkohola i duvana na 62%, a cene odeće i obuće su blizu proseka EU (oko 93%).

U Srbiji je među zemljama regiona najskuplja elektronika široke potrošnje (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), pri čemu su cene u svim državama osim Severne Makedonije iznad proseka EU.

U regionu su hrana, bezalkoholno i alkoholno piće i duvan najskuplji u Albaniji, a alkohol i duvan u Severnoj Makedoniji su najjeftiniji u celoj Evropi.

Restorani i hoteli su u regionu za oko 50% jeftiniji od proseka EU, pri čemu su najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a najskuplji u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i upola su niže od proseka EU.

U Srbiji su cene komunikacijskih usluga na 73% proseka EU, a u regionu su skuplje jedino od Severne Makedonije.

Istraživanje Eurostata je obuhvatilo više od 2.000 dobara i usluga, a sprovedeno je u 37 evropskih zemalja, uključujući članice EU, Island, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku.

Najviše potrošačke cene u Evropskoj uniji ima Danska, 41% iznad proseka EU, a najniže su u Rumuniji, 45% ispod proseka.

Danska je najskuplja zemlja EU kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća, dok su alkohol, duvan, odeća i obuća najjeftiniji u Bugarskoj.

Pored Danske, potrošačke cene u Norveškoj i na Islandu su za 39% i 37% iznad proseka EU, u Švedskoj su cene roba i usluga 30% iznad proseka, a u Finskoj 26%, što nordijske zemlje čini najskupljim evropskim zemljama.

Najviše potrošačke cene u celoj Evropi ima Švajcarska, 70% iznad proseka EU, a najniže Turska, 62% ispod proseka EU.

Hrana i bezalkoholno piće su najskuplji u Švajcarskoj, alkohol i duvan u Norveškoj, a odeća i obuća u Danskoj.

Severna Makedonija ima najjefitniji alkohol i duvan, a hrana i bezalkoholno piće, odeća i obuća su najjeftiniji u Turskoj.

Najveće razlike u cenama u zemljama EU su zabeležene u restoranima i hotelima i kada su u pitanju alkohol i duvan.

Najskuplje restorane i hotele imaju Danska (154% proseka EU), Švedska (138%) i Finska (131%), a najjeftinije Bugarska (46% proseka EU), Rumuija (53%) i Mađarska (56%).

Irci najviše plaćaju duvan i alkohol, čije su cene u toj zemlji za 87% iznad proseka EU. Iza njih su Finci (158% proseka EU), Šveđani (136%) i Francuzi (133%).
Ti proizvodi su najjeftiniji u Bugarskoj (61% proseka EU), Mađarskoj (69%) i Poljskoj (70%).

Hrana i bezalkoholna pića su najjeftiniji u Rumuniji (66% proseka EU) i Poljskoj (68%), a najskuplji su u Danskoj (129% proseka EU), Luksemburgu (126%) i Austriji (125%).

Razlike u cenama odeće su manje među zemljama EU, od najjeftinije Mađarske (73%) do najskuplje Danske (130%).

Agroinfo.rs

Cene roba i usluga u Srbiji 42% niže od proseka EU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета