Danas počinje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu počinje danas, a svi zainteresovani u nastavku teksta mogu saznati uz koje uslove mogu doći do potrebnog novca.

Kroz novi program države koji ima za cilj povratak mladih na selo i kupovinu seoskih kuća obezbeđeno je 500 miliona dinara, a u prvoj fazi se očekuje naseljavanje 400 kuća u ruralnom području po celoj Srbiji.

Rok za podnošenje prijava je prvi novembar, a na konkurs mogu da se prijave supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici.

Potrebno je ispuniti sledeć uslove:

- da podnosilac prijave nema više od 45 godina

- da je državljanin naše zemlje

- da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije

- da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Novac koji se dodeljuje je namenjen za kupovinu nepokretnosti i ne može prelaziti iznos od 1.200.000 dinara. Namenjen je za kupovinu kuće i okućnice, ali ne i za renoviranje objekta. Takođe, kuća mora ispunjavati određene uslove koji se odnose na to da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.). Takođe, potrebno je da je upisana u katastar na ime prodavca i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Kuća o pomoćni objekti ne smeju biti predmet sudskog spora.

Osim pomenutih, potrebno je da podnosioci prijave ispune i bar jedan od sledećih uslova:

- da žive na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice;

- da poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da su prosvetni radnici ili zanatlije;

- da žive u gradskim sredinama u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa članovima porodice i da imaju nameru da žive na selu;

- da obavljaju poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu

Od podnosioca prijave očekuje se i da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi. Ukoliko prijavu podnose supružnici, oboje moraju ispunjavati sve uslove.

Obavezna dokumenta koja se dostavljaju u prijavi, kao i sam obrazac prijave se mogu pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

Cilj ovog programa jeste da se stanovništvo motiviše da se vrati ili ostane na selu, kao i da se podstaknu mladi za život u ruralnim područjima uz rešavanje stambenog pitanja. Ovime se teži i poboljšanju demografske strukture u selima uz smanjenje prosečne starosti i povećanje nataliteta. Jedan od ciljeva je i pokretanje rasta privrednih aktivnosti na selu.

Ukoliko kuću kupite uz pomoć ovog programa, nećete moći da je prodate u periodu od deset godina od dana zaključenja ugovora.

Agroinfo.rs

 

 

Danas počinje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета