Duplo veća cena otkupne šljive u Toplici nego lane

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Otkupna cena šljive stenlej u Toplici ove godine iznosiće 40 dinara za jedan kilogram, što je duplo više nego lane kada se kretala od 15 do 20 dinara.

Predstavnici otkupljivača u tom kraju rekli su za Betu da je ovako visoka cena šljive, koja se na teritoriji Prokuplja gaji na površini od oko 2.000 hektara, rezultat jako slabog ovogodišnjeg roda tog voća za kojim vlada velika potražnja.

Kako oni napominju, zbog velike potražnje na mestima gde je počela berba, otkupljuje se i poluzrela šljiva, zrelosti do 70 odsto.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Duplo veća cena otkupne šljive u Toplici nego lane

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета