Dva poljočuvara čuvaju 16.500 hektara od lopova

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Područje Sivca, koje zauzima 16.500 hektara, najveći je seoski atar u Vojvodini, a o njemu brinu samo dva poljočuvara.

Jedan od njih, Miroslav Lazić, istovremeno je i ribočuvar-volonter, koji sa kolegom Strahinjom Đakovićem štiti od ribokradica 12 kilometara Velikog bačkog kanala kroz Sivac i obližnji Mali Stapar, kao i više kilometara Malog bačkog kanala od Malog Stapara prema Kruščiću.

- Ranije je sivački atar, čiji je obim 125 kilometara, branilo čak sedam poljočuvara, a sad samo kolega Goran Kalentić i ja. "Na papiru" radimo jednu smenu, a faktički 24 sata na dan. Sprečavamo požare na njivama i krađe useva, a u poslednje vreme sve više i bespravnu seču drveća - navodi Lazić.

Kubik ogrevnog drveta u Sivcu i okolini dostigao je cenu od 11.000 dinara, pa ne čudi što su mnogi krenuli u atar da se sami snabdeju ogrevom.

- Na mnogim lokacijama zaustavili smo "drvoseče" da nam ne oduzmu kiseonik, a poslednju veću akciju imali smo na granici Sivca i Bačkog Brestovca, gde smo osujetili izgrednika iz Kruščića da ne uništi još više bagrema, pošto je već posekao dosta stabala pored Malog bačkog kanala - predočava Lazić.

Nedavno je preduzeće "Vode Vojvodine" dodelilo 27 značaka za ribočuvare-volontere, koji su položili test iz poznavanja zakona i pravilnika o ribolovu. Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević rekao je da 16 profesionalnih ribočuvara ovog preduzeća ne može da odgovori potrebama na terenu, pa je pomoć zatražena od volontera. Prvi koji su, još prošle godine, dobili značke ribočuvara bili su Sivčani Lazić i Đaković.

Oni su lane, sa ekipama lovočuvara i pecaroša, na VBK uhvatili grupu ribokradica, kojima su oduzeli 2.000 metara mreže i sprečili ih da izvuku tri-četiri tone ribe.

- Proletos smo učestvovali u dve akcije u susednoj Crvenki, gde smo zaplenili 10 mreža za bespravni ribolov i svu ulovljenu ribu vratili u kanal. U Sivcu smo krađe suzbili, o čemu svedoči povećana prodaja pecaroških dozvola - zadovoljan je Lazić.

Agroinfo.rs/novosti.rs

Dva poljočuvara čuvaju 16.500 hektara od lopova

Komentari

azithromycin cost 500mg china If the side affects are bad for you then you can talk to your doctor or if you want to stop the tamoxifin go ahead but at least try it

[url=http://augmentin.skin/]augmentin no rx[/url]

[url=https://accutane.skin/]accutane prescription[/url]

  • Od Suemar
  • 2023-06-17 09:48:32

[url=http://glucophage.foundation/]glucophage cheapest price[/url]

  • Od Nerdab
  • 2023-10-31 09:18:45

Advanced encapsulation techniques are used for the controlled release of active ingredients stromectol cheap

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljočuvari u Zrenjaninu otkrili su oko 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, a vrednost useva koji će sa te zemlje biti skinuti je između 25 i 30 miliona dinara, rekao je koordinator Poljočuvarske službe Branislav Lazić.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета