Farmer iz okoline Zrenjanina prosuo dve i po tone mleka jer nema kome da ga proda (VIDEO)

Foto:printscreen/youtube

Foto:printscreen/youtube

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Farmer Jugoslav Tomić iz Stajićeva pored Zrenjanina danas je prosuo dve i po tone kravljeg mleka jer, kako je naveo, nije imao kome da ga proda, pošto nijedna mlekara nije bila zainteresovana.

Jugoslav Tomić je za Autonomiju rekao da će biti prinuđen da počne sa klanjem grla goveda, jer proizvodi dnevno dve i po tone sirovog mleka, ali nema kome da ga proda.

- Dobijena je kapara za 30 grla koje će u ponedeljak, najkasnije u utorak, ići na klanje-, kazao je Tomić, koji je farmu osnovao 2005. godine i danas ima 300 grla goveda, od čega je 150 muznih krava.

Naveo je da su hteli da poklone mleko, ali to nije bilo moguće, pošto zakon ne dozvoljava da se pokloni sirovo mleko.

„Da bismo ga poklonili, morali bismo prvo da ga pasterizujemo, što predstavlja dodatni trošak“, objasnio je Tomić i precizirao da u poslednjih sedam godina proizvode milion litara mleka godišnje.

Na pitanje koliko je uložio novca rekao je „mnogo, ali novac nije bitan“.

- Kako ja sad da vaspitavam svoje troje dece? Supruga i ja smo u ovo uložili sve. Nisam ni mogao da zamislim da će ovo da se desi. Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo. Nemamo drugi izbor-  kazao je Tomić.

 

 

Agroinfo.rs/autonomija

Farmer iz okoline Zrenjanina prosuo dve i po tone mleka jer nema kome da ga proda (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета