Jakovljević: Otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Foto:

Foto:

Milovan Jakovljević, proizvođač malina iz Ivanjice i bivši narodni poslanik, uputio je otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Povodom vašeg istupa u javnosti gde ste kao eminentni stručnjak i direktor jedne prestižne institucije,upoznali stručnu i širu javnost o troškovima proizvodnje malina,dugo vremena sam smatrao da se radi o neslanoj šali.

Moja porodica i ja,bavimo se proizvodnjom malina na najmoderniji način od 1970 godine. Danas pod zasadima imamo oko tri hektara i jedni smo od ozbiljnijih proizvođača u ovom delu Srbije. Prinosi po hektaru su upravo u onom opsegu od 10 do 20 tona,kako ste naveli u Vašoj stručnoj ekspertizi,u zavisnosti od godine.

Poštovani doktore Jevremoviću, kalkulacija  o troškovima proizvodnje malina koju ste izneli,ne samo da je netačna,već i potpuno nebulozna. Ovakav stav može Vam potvrditi iole ozbiljniji proizvođač malina.

Stekao sam utisak da vas je neko na sve ovo primorao, jer i Vi i ja znamo da inputi koji ulaze u cenu koštanja su daleko veći i oni iznose od 240 do 270 dinara po kilogramu,u zavisnosti da li se maline obrađuju i beru u ravničarskim ili u brdovitim predelima. Prihvatam da je i prinos po hektaru takođe nešto što opredeljuje cenu.

Da ne ulazim u duboku analizu,biće dovoljno da   samo kroz jedan parametar objasnim koliko su vaše tvrdnje netačne. Prosečan berač ubere 40 kilograma malina dnevno,a njegovi troškovi:dnevnice,hrane, smeštaja, struje, vode i td. iznose 6000 dinara,koliko je opterećenje po kilogramu ubranih malina? 

Naravno 150 dinara.

Gospodine Jevremoviću,gde su ostali zavisni troškovi proizvodnje,poput 4 jesenja tretiranja fungicidima,akaricidima,insekticidima i herbicidima?

Gde je zamena dotrajalih stubova,sečenje i iznošenje starih biljaka?

Gde je prolećno đubrenje organskim i NPK hranivima?

Gde je podsađivanje i vezivanje rodnih jedinki?

Gde je uklanjanje zaperaka, najmanje dva puta?

Gde su najmanje 4 tretiranja preparatima od trenutka kada su maline vezane do berbe?

Gde su dnevnice za okopavanje malina,ukoliko se korovi ne uklanjaju herbicidima(najmanje dva puta).

Gde je prihranjivanje biljaka azotom?

Da li ste ukalkulisali navodnjavanje zasada?

Da li ste obračunali troškove osiguranja malina,ukoliko ne postoji protivgradna mreža?

Itd…i td.

Gospodine Jevremoviću,voleo bih da mi objasnite na osnovu svega gore iznetog,kako je moguće da uz proizvodnju od 20 tona po hektaru (što je u proseku bila  proizvodnja na našem gazdinstvu,godinama unazad),troškovi za jedan kilogram malina budu svega 160 dinara?

Gospodine Jevremoviću, bacili ste me u dilemu.

Ne znam da li je u pitanju Vaše neznanje ili vas je neko na sve ovo primorao?

Šta god da je u pitanju, tražim od Vas da se javno izvinite široj javnosti, stručnoj javnosti, a posebno proizvođačima malina.

Ukoliko i dalje ostanete pri ovakvoj analizi troškova proizvodnje malina,najmanje  što možete je da podnesete ostavku na mesto direktora Instituta za voćarstvo u Čačku.

Proizvođač malina iz Ivanjice, Milovan Jakovljević

 

Agroinfo.rs/infoliga

Jakovljević: Otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета