Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Male radnje, veliki marketi, zadruge i fabrike koje se bave proizvodnjom i prometom hrane od sada moraju biti prijavljeni u Centralnom registru objekata

Ministarstvo poljoprivrede je pre nekoliko dana pustilo u rad platformu koja omogućava elektronsku prijavu u Centralni registar objekata, što je zakonska obaveza za sve privredne subjekte koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane. Male, takozvane komšijske radnje, veliki marketi, zadruge i fabrike koje se bave proizvodnjom i prometom hrane moraju biti prijavljeni u Centralnom registru objekata.

U ovom registru se evidetniraju i sve promene u njihovom poslovanju. Do sada se to radilo podnošenjem zahteva na papiru, a sada je moguće i elektronski.

Prvi korisnici usluge e-prijava kažu da je procedura veoma jednostavna. “Aplikacija vas vodi kroz sve korake. Dovoljno je da poznajete osnovni rad na računaru ili telefonu i nisu potrebne nikakve specijalne veštine. Sve se završi kroz par koraka i u nekoliko minuta. Rešenje nam je dostavljeno na mejl u roku od nekoliko dana. Ovo je veoma značajno pogotovo za nas iz unutrašnjosti jer bi naš odlazak do grada prikupljanje dokumentacije i slanje poštom značilo da za to treba oduzeti nekoliko sati i finansijske izdatke. Ovako smo sve obavili za par minuta i uz minimalne troškove”, kaže Dragan Mijailović iz “DLM Mijailović”, Ivanjica.

Digitalizaciju u poljoprivredi pozdravljaju i veliki sistemi. “Po Zakonu o bezbednosti hrane, svaki objekat i svako odgovorno lice objekta, mora da bude upisan u Centralni registar. Svaka promena adrese objekta, takođe, zahteva unos. Svaka promena je zahtevala da ručno popunjavamo obrasce, da ručno potpisujemo, da stavljamo pečat, da šaljemo poštom sa povratnicom kao dokazom o slanju, gde smo mi jako dugo čekali na to. Ovo nam je brže, lakše, uštede su velike i u papiru i u vremenu, koje nama mnogo znači i da možemo blagovremeno sve da završimo”, navodi Marijana Stanojević iz kompanije “Merkator S”.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da od digitalizacije korist imaju i privredna društva i država. “Nova platforma omogućava brže, jednostavnije, efikasnije za sve njih da se upišu. Nema više odlaska na šalter, oni to mogu da urade iz svoje kancelarije, plaćanje mogu da izvrše preko platforme, platforma je uvezana sa drugim bazama kao što je APR. Odličan način da se ekonomičnije i jednostavnije radi sve ono što je zakonska obaveza, a tiče se subjekata u proizvodnji hrane. Baza je jedinstvena, koristićemo je za naše analize u Ministarstvu poljoprivrede. Koristićemo je za planove kontrola procene rizika”, ističe Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Agroinfo.rs/rts

Jednostavna procedura e-prijave

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета