MEDIJI JAVLJAJU: Ruski brod sa ukradenim ukrajinskim žitom uslikan u Siriji? (FOTO)

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Mediji su preneli da je brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi ukradeno ukrajinsko žito, pristao u luku Letakiju u Siriji.

Satelitski snimci i podaci o praćenju pokazuju da je ovaj brod iz Sevastopolja na Krimu prešao Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije, koja mu je odbila pristajanje. Zvanični Kijev saopštava da je Matros Pozinič natovaren sa gotovo 30.000 tona pšenice iz Ukrajine.

Ovo plovilo je jedan od tri ruska broda koja su uključena u trgovinu ukradenim žitom, kažu ukrajinski zvaničnici.

Foto: Printscreen/Telegram/NEXTA Live

Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, daje malo pšenice zbog nedovoljnog navodnjava, ali ukrajinski regioni na severu, koje su okupirale ruske snage od početka marta, proizvode milione tona žita svake godine.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da se hiljade tona sada transportuje na Krim, prenosi b92.net.

Agroinfo.rs

MEDIJI JAVLJAJU: Ruski brod sa ukradenim ukrajinskim žitom uslikan u Siriji? (FOTO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi ova zemlja mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku.

Usled uvođenja sankcija zemalja EU Rusiji, srpski proizvodi su sve traženiji na teritoriji Federacije, ali i na zapadnom tržištu.

Zbog trenutnih ratnih sukoba u Ukrajini i otežanog transporta, domaći proizvođači jabuka su primorani da traže nova tržišta. Prošle godine, naša zemlja je izvezla 180.000 tona ovog voća u Rusiju i ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara.

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović rekla je da građani Srbije ne treba da budu zabrinuti da li će imati gas i naglasila da ona ne vidi nikakvu opasnost po Srbiju u tom smislu. Istakla je da predsednik verovatno neće podizati cene namirnica, budući da su izbori u aprilu.

Kada je u pitanju izvoz srpskih jauka u Rusju, put je dug, a naročito kada se doda još15 dana za sve potrebne kontrole. Ovo je situacija sa voćem iz Tavankuta, malog sela kod Subotice. Šleperi sa jabukama koje imaju urednu dokumentaciju od 13. novembra na granici sa Rusijom stoje između 15 do čak 25 dana.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета