OTVOREN PUT I U RUSIJU I NA ZAPAD: Šansa za domaće proizvođače na dve strane, traže se PREMIJUM proizvodi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Usled uvođenja sankcija zemalja EU Rusiji, srpski proizvodi su sve traženiji na teritoriji Federacije, ali i na zapadnom tržištu.

Sankcije koje je EU uvela Rusiji otvorile su prostor za naše proizvođače i veletrgovce, posebno za premijum program, poput alkoholnih pića i konditorskih proizvoda. Ruske firme ranije su ove proizvode kupovale samo od zapadnih zemalja, dok iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije, objašnjavaju da je sada rusko tržište u većem obimu nepokriveno i kada je reč o vrsti i količini proizvoda.

- Ranije su imali dobavljače u državama EU, a sada su se preorijentisali na druge strane i mi prednjačimo kao prijateljska zemlja. Treba imati u vidu da smo mi mali i nemamo velike kapacitete za tako veliko tržište. Zato je najbolje da se orijentišemo na premijum proizvode koji su skuplji i plasiraju se u manjim količinama. U toj oblasti možemo da budemo konkurentni sa cenama na tom tržištu i kada se ukalkuliše transport. Poznati smo po dobrim rakijama, vinima, domaćoj radinosti. Traženi su i konditorski proizvodi - kaže Duško Marjanović iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije, a prenose Novosti.

On ukazuje da su Rusima značajniji premijum proizvodi koji su specifični za naše podneblje od neke robe masovne potrošnje, kao i da je potrebno ispuniti specifične standarde. Veliki problem mogao bi da predstavlja izvoz u Rusiju, preko zemalja koje su uvele sankcije ovoj zemlji, a pod znakom pitanja je i prevoz Crnim morem. Ostali pravci su neisplativi, a Svetska banka procenjuje da će uvoz u Rusiju ove godine opasti za 35 odsto.

Osim brojnijih mogućnosti za plasiranje robe na tržište RF, našim dobavljačima se otvorio veći prostor i za snabdevanje zapadnih trgovinskih lanaca u Srbiji, koji sa svojih polica povlače ruske proizvode.

- Kao deo multinacionalnih kompanija, oni slede politiku svojih centrala. Sada traže zamenu za rusku robu i tu je šansa za naše dobavljače da plasiraju ili svoj proizvod ili uvozni - pojašnjava Marjanović.

Agroinfo.rs

OTVOREN PUT I U RUSIJU I NA ZAPAD: Šansa za domaće proizvođače na dve strane, traže se PREMIJUM proizvodi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako želite da oslikate svoja uskršnja jaja na nov način, obavezno probajte ovu interesantnu rusku metodu

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Mediji su preneli da je brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi ukradeno ukrajinsko žito, pristao u luku Letakiju u Siriji.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета