Ministarstvo propisalo ko i kako može da kontroliše plodnost zemljišta

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o uslovima za obavljanje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta kojim se propisuju uslovi koje treba da ispuni privredno društvo ili drugo pravno lice u pogledu tehničkih i stručnih kapaciteta za obavljanje ovog posla.

Pravilnik propisuje da ovlašćena organizacija za određivanje osnovnih parametara plodnosti zemljišta, odnosno za određivanje dopunskih parametara plodnosti zemljišta, kao i referentna organizacija treba da raspolažu odgovarajućim radnim prostorom sa funkcionalno odvojenim prostorijama i imaju odgovarajuću tehničku opremljenost.

Mora da poseduje sertifikat o akreditaciji laboratorije izdat od strane Akreditacionog tela Srbije ( ATS) u skladu sa zahtevima važećeg standarda SRPS ISO/IEC 17025: Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje, za predmet ispitivanja: zemljište.

Organizacija treba da bude registrovana u Agenciji za privredne registre ili u sudskom registru za obavljanje ostalih stručnih, naučnih i tehničkih delatnosti, istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehnologiji, istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, tehničko ispitivanje i analize ili uslužne delatnosti u gajenju useva i zasada.

Prostor za obavljanje poslova davanja preporuka treba da se sastoji od funkcionalno odvojene prostorije sa radnim stolom i potrebnom računarskom opremom za vođenje elektronske evidencije u knjizi polja, odnosno u centralnoj digitalnoj aplikaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

U ovu aplikaciju ovlašćene organizacije unose podatke o izvršenim uzorkovanjima, rezultatima laboratorijskih analiza, odnosno rezultatima sadržaja ukupnog azota u organskoj materiji. Takođe i o podacima o teksturnoj klasi zemljišta i korišćenoj klasifikaciji za određivanje teksturne klase i datim preporukama.

Organizacija mora da poseduje i deo za čuvanje dokumentacije o izvršenim uzorkovanjima i datim preporukama najmanje pet godina rada na ovom postupku.

Pravilnikom je propisan i nivo obrazovanja koji moraju da imaju zaposleni. Kompletan Pravilnik može se pronaći ovde.

 

Izvor:agrosmart.net

Ministarstvo propisalo ko i kako može da kontroliše plodnost zemljišta

Komentari

Cialis However the allostatic theory of addiction states that in humans who abuse drugs these neural adaptations also manifest in a chronic decrease in mood.

stromectol over the counter Provera 5mg In Australia

All eligible patients undergoing randomization were included in the efficacy analysis generic ivermectin for humans atenolol and aspirin both increase serum potassium

Although it is a predominantly female carcinoma, a few cases have been reported in men 4, 7 buy priligy on the internet without a prescription What is the differential diagnosis for this problem

As a young man he farmed with his brother, and later moved to the Philip area where he worked for his Uncle John Urban what to eat with doxycycline to avoid stomach upset Liver Transplantation

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U poljoprivrednoj proizvodnji na poljima gde se gaje različiti usevi, a u cilju proizvodnje hrane za ljude i životinje, ostaju značajne količine žetvenih ostataka. Njihovo spaljivanje je zabranjeno, a zaoravanje vrlo poželjno i značajno.

U Negotinu je u toku akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Lokalna samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

U Bukovcu, u opštini Petrovaradin je 26. juna održana treća tribina 'Žene žive i na selu' koje su prisutnima približile svoj rad i aktivnosti, običaje, kulturu i folkolor ovog vojvođanskog kraja.

Novosadski sajam za jesen planira održavanje 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Manifestacija će se, ukoliko to epidemiološke mere dozvole, održati od 18. do 24. septembra.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета