Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Količina od 160 do 200 g zamene mleka u prahu, razmućena u 1 litru vode, obezbeđuje sadržaj suve materije u tečnosti od 16%.

Kada se jagnjad hrane sa ograničenom količinom toplog mleka (40-45oC) u toku prve dve nedelje života, dnevna količina zamene po jednom jagnjetu treba da iznosi 1,5-2,0 litra, a od 3 do 5 nedelje 2,2-2,5 litara. Za postizanje 1 kilograma prirasta jagnjad treba da konzumiraju 1,0-1,2 kg zamene mleka u prahu. Međutim, pri uobičajenom načinu ishrane jagnjadi sa prirodnim majčinim mlekom, potrebno je približno 4,0-4,5 kg mleka za 1 kilogram rasta. Zamena se rastvara u toploj vodi jer je takva bliža prirodnim uslovima ishrane, ali može se davati i hladna.Pri grupnoj ishrani sa toplom zamenom, jagnjad mogu uzeti veće količine od potrebnih. To se može sprečiti hladnom zamenom (+4oC) umesto tople (+38oC).Brz prelaz jagnjadi na zamenu mleka ne dopušta potpuispoljavanje njihovo potencijala za brz porast. Veliki broj uginuća jagnjadi posledica je gladovanja u toku prve nedelje života. Treba voditi računa da se sa zamenama mleka mogu hraniti sledeća jagnjad:

Siročad ili ako jedan deo vimena ovaca sa blizancima nije u funkciji;

1.Pri rađanju više jagnjadi, pri čemu je jedno izrazito slabo;
2.Svako jagnje koje pokazuje znake progresivnog slabljenja u toku prve nedelje života, zbog nedovoljnog snabdevanja mlekom;
3.Slaba i mršava jagnjad 1-2 nedelje (zbog nedovoljne količine mleka); 


Veoma je značajno da jagnjad nakon rođenja što pre posisaju prvo majčino mleko – kolostrum. Nakon što se jagnjad ovoji od majke, potrebna je ručna muža ovaca, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija sa vimenom. Pri odvajanju od majki, jagnjad treba staviti u tople i suve bokseve, sa dosta čiste i suve slame, bez promaje i dovoljno udaljene od majki. Zamene mleka se obično daju sa temperaturom od 39oC u toku prve nedelje, pošto mlada jagnjad nerado uzimaju hladnu zamenu. Tek kada se jagnjad priviknu na veštačku sisu, tada se može preći na hladnu zamenu mleka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla zamena. Kada je zamena hladna jagnjad češće sisaju, sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.

 Izvor:domacinskakuca.rs

Mleko u prahu za jagnjad

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Slanina se u nekim zemljama smatra krunom svih jela, ali da biste ga dobili, prvo morate toviti svinju, ali ne znaju svi farmeri kako nahraniti svinje za mast

Za najkvalitetniji priplodni materijal jagnjadi koja se iz Srbije izvoze širom Balkana zaslužan je diplomac beogradskog ETF-a – Vladimir Dobrašinović (35) iz valjevskog sela Lelić

Cena stoke varira od grada do grada, u nekim delovima Srbije došlo je do rasta cena pojedine stoke.

Tokom uzgoja tovne jagnjadi stočari se sreću sa brojnim izazovima, a probleme im posebno stvaraju bolesti ovaca. Jedna od njih je Ulceri abomazuma i duodenuma.

Одлуком о увођењу ванредног стања због Корона вируса забрањен је рад па је прикупљање података о ценама, понуди и тражњи пољопривредних производа на појединим сточним пијацама неизводљиво. Ипак они подаци који су били доступни преносимо вам у целости.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета