Usporen otkup jagnjadi, uzgajivači nezadovoljni cenom

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Otkupljivači jagnjadi kažu da je trenutno, verovatno zbog toplijeg vremena, usporen promet, ali da su zadovoljni dinamikom kojom se ceo proces odvija. Veliki broj jagnjadi odlazi u inostranstvo, naročito u Izrael, a pojedini otkupljivači tvrde da nema problema sa ovakvim plasmanom, niti da je on postojao i za vreme korone.

Proizvođačima cena niska, otkupljivačima odgovara

Situacija je trenutno takva da je cena za kilogram 225 dinara. Otkupljivači kažu da njima to odgovara, dok se sa tim ne bi složili proizvođači. Bilo kako bilo, trenutno je na tržištu ova cena aktuelna, a otkupljivači kažu da je u klanicama ona niža i za 20 dinara. Oni takođe veruju da će se cena u narednom periodu menjati i rasti tako da sve strane budu zadovoljne. Jedan od razloga niske cene je, navode, što se za vreme korone manje mesa trošilo u ugostiteljskim objektima, pa se na tržištu pojavio višak robe.

Otkupljivači nisu zadovoljni kvalitetom

Trenutni kvalitet jagnjadi je smanjen zbog paše i toga što proizvođači ne koriste koncentovanu hranu kao dodatak. Žitarice su značajno poskupele pa je to razlog što uzgajivači ne mogu da obezbede ovu vrstu hraniva. Ovo dalje utiče na prirast i kvalitet mesa, pa to sve utiče i na cenu. Variranje cene predstavlja veliki problem za stočare, te se tako pre nepunih mesec dana uz podsticaj Ministarstva poljoprivrede od 2.000 dinara po isporučenom jagnjetu, mogla postići cena 320-350 din/kg. 

Agroinfo.rs

Usporen otkup jagnjadi, uzgajivači nezadovoljni cenom

Komentari

I went and saw a counselor at the cancer clinic azithromycin pregnancy category Rolando, USA 2022 06 28 07 10 59

where can i buy cialis on line Digoxin Lanoxin interacts with SQUILL

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka trebalo bi da doprinese da se proizvođači i izvoznici uspešno pripreme za plasman svojih proizvoda i osvajanje ovih brzorastućih tržišta.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2022. godinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета