Novi fiskalni uređaji i za pojedina poljoprivredna gazdinstva

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Nove elektronske fiskalne uređaje, najkasnije od maja, moraće da imaju i pojedina poljoprivredna gazdinstva. Ona koja vode poslovne knjige i barataju – kešom. Individualni poljoprivredni proizvođači, koji prodaju sopstvene prozvode, u ne tako velikim količinama, i dalje su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja

U Ministarstvu finansija potvrđuju da se obveznikom fiskalizacije smatra i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko se opredelio da vodi poslovne knjige. Odnosno, obveznik je PDV-a, koji obavlja promet na malo, poljoprivrednim proizvodima, bez obzira na mesto prodaje, kao i da li prodaje sopstvene proizvodi ili je reč o preprodaji.

– Od obaveze fiskalizacije izuzeta je prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima – navode u Ministarstvu finansija.

– Od toga su oslobođeni i oni koji prodaju na drugim mestima u skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinjskog porekla, odnosno biljne hrane. Uslov je da ne plaćaju porez kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, nisu osiguranici po osnovu poljoprivredne delatnosti niti korisnici poljoprivredne penzije.

Kako objašnjava Đerđ Pap, poreski savetnik, poljoprivredna gazdinstva najčešće ne vode poslovne knjige, već imaju tretman individualnih poljoprivrednih proizvođača.

– Postoje izuzeci u tri slučaja – objašnjava Đerđ Pap. – Najpre kada gazdinstva, svojevoljno ili ne, uđu u sistem poreza na dodatu vrednost. To se dešava kada im godišnji promet premaši osam miliona dinara. Drugi slučaj je kada na sopstveni zahtev žele da uđu u PDV sistem. Nekada gazdinstvo hoće da se tretira kao preduzetnik. Podnosi prijavu Poreskoj upravi, iako ne ulazi u PDV, ali postaje deo sistema vođenja poslovnih knjiga. Gazdinstva koja vode poslovne knjige i rade za keš, a to su i uplate preko pošte i plaćanje karticama, moraju da imaju fiskalne uređaje. Kada je reč o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, oni svoju robu mogu da naplaćuju mimo kase.

Poljoprivredni proizvođači, naročito vlasnici gazdinstava, ipak, zbunjeni su novim propisima, pa, čini se da ni ne znaju mnogo šta ih čeka.

– Videćemo kako će situacija da se razvija, jer i dalje ne znamo ništa mnogo o tome – rekao nam je Milivoje Ćorić, predsednik Mreže mladih poljoprivrednika Srbije. – Većini sigurno neće da odgovara da imaju fiskalne kase. Svi sada to drugačije tumače, ali se nadam da ćemo uskoro saznati kako da radimo.

Agroinfo.rs/Novosti

Novi fiskalni uređaji i za pojedina poljoprivredna gazdinstva

Komentari

Best Price For Propecia Online Cialis

Kamagra To You buy ivermectin for scabies Torsemide No Prescription Australia

buy nolvadex online with master card Anastrozole 1mg Wockhardt belongs in the class of drugs known as aromatase inhibitors

2015 Oct 15; 765 179 87 does doxycycline make you tired

The Animal Care and Use Committees of St where can i buy clomid over the counter

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Na nedavnom savetovanju poljoprivrednika i agronoma na Zlatiboru ratari su bili pod‌jednako zainteresovani za inovacije u biljnoj proizvodnji, posebno zaštiti, ali i za tržišne uslove.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета