Objavljena konačna rang lista za konkurs Svetske banke

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U okviru programa Svetske banke 50:40:10, Minstarstvo poljoprivrede je objavilo konačnu rang listu podnosilaca prijava na prvi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu.

Ovaj javni poziv trajao je od 5. maja do 4. juna 2021. a odnosio se na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

19. avgusta izašla je rang lista zahteva za odobravanje projekta u okviru ovog javnog poziva na koju su podnosioci zahteva imali pravo prigovora, a skoro dva meseca kasnije objavljena je i konačna lista.

Na rang listi bilo je 2.316 podnosilaca zahteva za odobrenje projekata, a sada, na konačnoj listi ih je 2.222. Projektnom timu, odnosno Upravi za agrarna plaćanja stigao je jako veliki broj žalbi po ovom konkursu. Sistem bodovanja bio je kompleksan pa su mnogi poljoprivrednici koji su konkurisali smatrali da su oštećeni.

Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljeno je bilo 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija pojedinačno iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra.

Sledi potpisivanje rešenja o odobrenju prava na korišćenje bespovratnih sredstava, tako što će se ići redom, dok se iznos utvrđen ovim javnim pozivom ne potroši. Ministar Branislav Nedimović izjavio je pre par dana da će po ovom konkursu biti dodeljeno 700 traktora.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da se dobije povraćaj od 50 odsto  ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), dok je 40 odsto kredit poslovne banke, a 10 odsto sopstveno učešće.

Podsetimo, za jul ove godine bio je najavljen isti takav poziv za stočare ali još uvek nije raspisan.

Konačnu rang listu možete preuzeti OVDE.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Objavljena konačna rang lista za konkurs Svetske banke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета