Otkupljivači nezainteresovani za povećanje cene mleka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, istaknuto je da postoji nezainteresovanost otkupljivača i prerađivača mleka za povećanjem otkupne cene ovog proizvoda.

Predstavnici Udruženja mlekara objasnili su da, i pored značajnih subvencija države, postoji potreba da se obezbedi minimalna zaštitna cena ovog strateškog proizvoda koja bi se periodično usklađivala.

Navedeno je da je tokom pandemije došlo i do pada prodaje mleka i mlečnih proizvoda, što je rezultiralo zalihama kod proizvođača i smanjenom potražnjom ovog proizvoda.
Predsednica Vlade je predložila zajednički sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima mleka, kako bi se došlo do adekvatnog rešenja.

Ona je istakla da će Vlada Srbije nastaviti da pruža podršku proizvođačima mleka kroz troškove za kontrolu kvaliteta mleka, kao i troškove vakcinacije i premije za mleko.

Premijerka je istakla da očekuje da će usvojeni Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda uvesti sistem u ovu oblast i da su u pripremi zakonske regulative o profesionalnom poljoprivrednom proizvođaču, što će, kako je ocenila, dodatno urediti i stočarski sektor.

Agroinfo.rs/agroamart.com

Otkupljivači nezainteresovani za povećanje cene mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета