Otvoreno pismo sindikata zaposlenih RGZ-a predsedniku Vučiću

Foto:printscreen

Foto:printscreen

Poštovani gospodine Predsedniče, poslednjih deset dana u javnosti i medijima je objavljeno više saopštenja Republičkog geodetskog zavoda koja su po sadržaju besmislena ali u suštini predstavljaju gomilu neistina i manipulacija.

Sloboda štampe i pravo na mišljenje su demokratske tekovine. U konkretnom slučaju se radi o zvaničnim saopštenjima državnog organa čiji rad bi morao da bude u potpunosti usklađen sa zakonom. Svaka informacija koja izađe iz takve institucije osim najvećeg stepena pouzdanosti mora da podrazumeva i najviši stepen odgovornosti.

Godinama u nazad tri sindikata RGZ-a ukazuju na nenormalnosti, nelogičnosti, nezakonitosti i posebno izraženu bahatost u rukovođenju ovom institucijom. Međutim, reakcije nadležnih institucija su izostale tako da danas imamo veoma nepovoljnu situaciju. Zabrinjavajuće je da rukovodstvo sa Borkom Draškovićem na čelu ne uspeva da sagleda svu dubiozu u koju su doveli zavod. Pored svih nepovoljnih rezultata koji su evidentni, u poslednje vreme je aktuelan obračun sa profesionalnim korisnicima kao i sa svim građanima koji su nezadovoljni radom katastra.

Neprimereno dugi rokovi u rešavanju predmeta koji su podneti pre više godina, rad drugostepenog postupka, pritužbe na korupciju, netransparentnost i prikrivanje informacija, koje su po prirodi javne, zabrana ulaska u katastre kao i upućivanje građana na advokatske kancelarije, gde su troškovi višestruko veći, samo su deo problema na koje ukazuje javnost.

Kao odgovor na sve primedbe, vrh RGZ-a otvara naloge na društvenim mrežama i primorava zaposlene da sa mesta državnih službenika botuju i hvale rad svog rukovodstva. Istovremeno u javnosti se objavljuju saopštenja koja su neistinita sa namerom manipulacije javnošću i čini se delom nadležnih institucija.
Poslednja u nizu manipulacija je saopštenje da je izmenama zakona kojima je strankama onemogućeno da na šalterima katastra podnose svoje zahteve trošak ostao isti.

Tvrdnja, da je podnošenje zahteva besplatno kao i da RGZ sve zahteve upućene preko advokata radi besplatno je eklatantni primer obmanjivanja javnosti. Ako bi se tako (manipulativno) posmatralo, podnošenje zahteva je bilo besplatno i pre zatvaranja katastra za građane, ali svaki građanin koji je dobio rešenje RGZ-a o upisu prava dobio je i nalog da uplati taksu tj. naknadu za sprovedeni postupak sa pretnjom prinudne naplate a u skladu sa Uredbom Vlade RS.

Uz razliku što je sada prinuđen na dodatni trošak za usluge advokata čak i za najjednostavnije zahteve tipa konverzije prava, ažuriranja matičnog broja, ispravke pogrešno upisanih imena ili prezimena i sl. za šta objektivno nije neophodan posrednik između građana i katastra. Šta se želi ovakvim manipulacijama kao i objavljivanjem spiskova advokatskih kancelarija, imena javnih beležnika, privatne geodetske prakse?

Kojim članom zakona je regulisano da RGZ vodi registre advokatskih, javnobeležničkih, geodetskih organizacija i da formira nekakve rang liste? Šta je sa rang listama sudova, lokalnih samouprava, ministarstava koja donose odluke i preko kojih predmeti stižu u RGZ? Sa druge strane način vrednovanja i ocenjivanja službi za katastar i katastarskih službenika se vrši proizvoljno, na osnovu pokazatelja koji nisu zakonom predviđeni i podložni brojnim manipulacijama.

Gospodine Predsedniče, cilj tri sindikata RGZ-a je da se ova institucija sačuva i njen rad unapredi u duhu utvrđenih strategija razvoja i pozitivnih trendova u svetu. Svaki oblik zloupotrebe i stavljanja funkcije RGZ-a u službu sitnosopstveničkih interesa rukovodstva, profita IT kompanija ili građevinske mafije osuđujemo i očekujemo da i Vi preduzmete neophodne korake ka uvođenju reda u funkcionisanje ove institucije.

Tri sindikata RGZ-a će podržati svaki korak koji ide u tom smeru.

Jedinstvena organizacija sindikata 

Sindikat zapolslenih RGZ-a ASNS

Sindikat „Nezavisnost“ RGZ

 

Agroinfo.rs /D01S

Otvoreno pismo sindikata zaposlenih RGZ-a predsedniku Vučiću

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dok je većina privrednika verovala da bi se ovaj put podrška odnosila na najugroženije sektore, najnovija informacija je da do Sretenja stiže "paket" koji je privreda do sada najviše pozdravljala.

Republički geodetski zavod (RGZ) potpisao je ugovor za nabavku novih satelitskih snimaka najboljeg kvaliteta, trenutno dostupnih na tržištu, što će omogućiti da Srbija dobije najmoderniji informacioni sistem koji smanjuje korupciju i unapređuje transparentnost rada državnih institucija, saopštio je danas RGZ.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета