Ove godine otkriveno novih 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U godini koja je na izmaku otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Ove vrste terenskih provera obavljaju se u cilju što boljeg iskorišćavanja resursa, radi razvoja poljoprivrednog sektora i privlačenja novih investicija, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Terenska provera je ove godine rađena u Pančevu, Ljuboviji, Pećincima, Barajevu, Krupnju, Sopotu, Velikom Gradištu, Bojniku, Malom Iđošu, Srbobranu, Bačkoj Topoli i Doljevcu.

Proveravano je 1.806 parcela, odnosno 1.572 hektara, a pokazalo se da je u gradskim opštinama Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu pronađeno najviše napuštenih parcela koje mogu da se iskoriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu radi se u okviru projekta ”Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

U protekle tri godine, koliko se realizuje ovaj projekat, njime je obuhvaćeno 29 opština i gradova i otkriveno više od 2.000 napuštenih parcela.

Parcele mogu poslužiti poljoprivrednicima da na njima započnu novi posao ili prošire postojeći, kao i potencijalnim investitorima za nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.

Korišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom i stavljanje u funkciju neiskorišćenog zemljišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu proizvodnju, je važan cilj resornih institucija u Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede, stvaranju novih vrednosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u skladu s tim, Uprava za poljoprivredno zemljište radi na identifikaciji napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrede, pre svega u intenzivnoj ili organskoj proizvodnjom, pošumljavanjem, kao i utvrđivanjem površina radi uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ove godine otkriveno novih 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета