Paori traže subvencionisano gorivo: Osim Srbije sve evropske zemlje subvencionišu gorivo u poljoprivredi

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Stranka Saveza 90 Zelenih Srbije poručila je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da se najoštrije protivi novom poskupljenju naftnih derivata i navela da je od marta ove godine, cena nafte i naftnih derivata drastično porasla i da je krajnje vreme da se preispita politika utvrđivanja cena goriva.

Naime, početkom marta je cena kvalitetnijeg benzina koštala 149,90 dinara, za nepunih šest meseci, cena je porasla na 162,27 dinara. Cena dizela je početkom marta iznosila 148,9 dinara po litru, a danas je 163,48 dinara. U proseku i benzin i dizel su poskupeli za 15 dinara. Ukoliko bi sadašnje cene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, na primer: Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, videli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 evrocenti po litri goriva, navodi se u saopštenju.

Savez 90 Zelenih Srbije naglašava da Srbija želi u EU, a izbegava evropska pravila u sektoru poljoprivrede.  

Sve evropske zemlje subvencionišu gorivo koje se koristi u poljoprivredi, osim Srbije.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Paori” iz Crepaje Miroslav Grubanov ukazuje da je akciza na dizel u Srbiji 59,48 dinara, a sa PDV-om 71 dinar.

/Kada bi se država odrekla akcize ili PDV-a u korist opstanka srpske poljoprivrede, to bi mnogo značilo, jer dizel treba i ratarima, stočarima, voćarima i povrtarima. Za iduću godinu smo, već predložili da se odobri 80 litara dizela po hektaru, po ceni od 100 dinara. Vlast stalno priča da ne može da utiče na otkupne cene, ali tamo gde može da utiče ne reaguje… Za jesenje radove zahtevamo, pod hitno 50 litara dizela po hektaru po ceni od 100 dinara za litar. Ako vam srpska poljoprivreda i srpski seljak znače za dražvu, izjavio je Grubanov.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Paori traže subvencionisano gorivo: Osim Srbije sve evropske zemlje subvencionišu gorivo u poljoprivredi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zeleni presek je doneo odluku da će na predstojećim izborima koji su zakazani za 03.april sledeće godine podržati stranku Savez 90/Zelenih Srbije.

Poljoprivrednici Banata zahtevaju da zbog sušne godine javno preduzeće Vode Vojvodine umanji račune za odvodnjavanje, a od Vlade Srbije traže da hitno reaguje i uvede nekoliko mera za spas poljoprivrede u poslednji čas, navodi Udruženje paora iz Crepaje.

Savez 90 zelenih Srbije, izrazio je veliku zbrinutost i uputio saučešće povodom požara u Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, koje se već danima bore sa vatrenim stihijama širom zemlje, a u kojima ima i poginulih.

Na ogromnu podršku naroda nailaze u mnogim zemljama Evropske unije Zelene stranke zbog načina na koji se bave politikom, narodom, planetom, očuvanjem. Ipak, u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope nisu toliko zastupljene, ali velikom brzinom krče svoj put i to uz pomoć pravih vrednosti za koje se zalažu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета