Pojeftinjuje viski, poskupljuje domaća rakija

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vlada Srbije je Predlogom zakona o akcizima koji je juče usvojen predvidela da akciza na viski sa udelom alkohola od 40%, koja se sada plaća 348,17 dinara po litru bude 185 dinara.

Isti iznos akciza važiće i za sva druga jaka alkoholna pića sa procentom alkohola od 40 odsto, što će posledično, dovesti do pada cene viskija, ali i do poskupljenja drugih alkoholnih pića koja imaju visok udeo alkohola, a sada su opterećena nižom akcizom od 136,62 dinara.

Novi zakon ujednačava iznos akcize za sva jaka alkoholna pića u odnosu na procenat alkohola koji sadrže, a ne u odnosu na sirovinu od koje su nastala.

Sadašnji zakon predviđa pet različitih nivoa akciza – dva će i dalje ostati ista i obračunavaće se po litru. Jedno je akciza na pivo od 26,44 dinara, a drugo akciza na „ostala niskoalkoholna pića“, a to su ona sa udelom alkohola od 1,2 odsto do najviše 15 odsto, gde spadaju i vina, kao i razni „sajderi“ (cider) za koje će akciza i dalje biti – 23,14 dinara za litar.

Sada se na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda naplaćuje akciza od 136,62 dinara po litru. Akciza za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina, gde spada i viski, naplaćuje se u iznosu od 348,17 dinara po litru pića, dok se za ostala jaka alkoholna pića, van pomenutih kategorija, naplaćuje akciza od 223,67 dinara za litar.

Po novom se obračun potpuno menja i računa se po principu – akciza na 100 litara (jedan hektolitar) čistog alkohola je 46.250 dinara.

U Srbiji se, najviše kupuju pića u kojima je udeo alkohola manji od 15%, odnosno piva i vina i slični proizvodi.

Prema podacima Ministarstva finansija ukupan prihod od akciza na alkoholna pića u 2020. godini iznosio je 13,8 milijardi dinara. Od toga se na akcize na sve vrste jakih alkoholnih pića odnosilo 2,4 milijarde dinara. U strukturi prihoda od akciza, sva alkoholna pića učestvuju sa 4,5%, a samo jaka alkoholna pića sa 0,8%.

Razlog menjanja akcizne politike kada je reč o alkoholnim pićima je usklađivanje sa direktivama EU.

– U izveštajima Evropske komisije navodi se da Srbija oporezuje određene vrste uglavnom lokalno proizvedenih alkoholnih pića po nižoj stopi u odnosu na neke druge slične, uglavnom uvezene vrste alkoholnih pića. Evropska komisija smatra da takve odredbe nisu u skladu sa članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije – navelo je Ministarstvo finansija u obrazloženju Predloga zakona o akcizma.

Istaknuto je da je Evropska komisija preporučila da Pregovaračko poglavlje 16 – Porezi može biti otvoreno za pregovore pod uslovom da Srbija revidira svoje zakonodavstvo o oporezivanju akcizom alkoholnih pića

 

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

 

 

Pojeftinjuje viski, poskupljuje domaća rakija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Da li je ispravno ako pijemo alkohol iz tuđe čaše misleći da na taj način ne prenosimo viruse i bakterije? U nastavku pronađite odgovor da li je i koliko alkohol pogodan za "unutrašnju dezinfekciju".

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета