Foto:pixabay

Foto:pixabay

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Orahovača je liker star vekovima. U svakom kraju Balkana su je pravili. Negde su kombinolali samo zelene orahe i alkohol, negde su dodavali i med. Treba vam malo sastojaka, ali dosta vremena, jer orahovača je spremna tek posle 40 dana.

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitnu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača, pomoći će vam s bolestima želuca i štitne žlezde. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu, i to najčešće u drugoj polovini meseca, zavisno od podneblja.
Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije.

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i blagotvoran za štitnu žlezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept.

Sastojci:

– 18 mladih zelenih oraha

– 1 kg šećera (ili još bolje meda)

– 2 litre domaće rakije

– 2 domaća limuna

– 1 pomorandža

– 2 karanfilića

– 2 do 4 listića pelina

– 1 štapić cimeta

– 1 mahuna vanile

– 5 zrna kafe

– 1 kesica vanil šećera

– 1 l belog vina

Priprema:

Orahe operite, isecite ih na pola ili čak na četiri dela Limun i pomorandže operite i isecite na tanke komade i dodajte u lonac. 

U veliki lonac ili plastičnu posudu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe, zatim ostatak oraha i šećera

Na kraju sve prelijte rakijom, dobro promešajte i poklopite.

Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki je dan malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali. Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanil šećer.

Dobijeni liker sipajte u staklene flaše, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.

 

Agroinfo.rs

Recept za orahovaču star 90 godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета