Polovina propisa za pristup Evropskoj uniji se odnosi na poljoprivredu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, izjavio je da se polovina potrebnih propisa koje treba usvojiti za pristup EU odnosi na oblast poljoprivrede. Pri tome se misli na poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i poglavlje 13 o ribarstvu.

U dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU, Nedimović je izjavio:

- U procesu pristupanja EU poljoprivreda je jedan od sektora koji je najugroženiji, najosetljiviji i najranjiviji, mislim na poljoprivredne proizvođače, ali će zato korist koja će se desiitu u trenutku usvajanja klastera 5, koji obuhvata i poglavlja 11, 12 i 13 biti neverovatna. -

Procene ministra su da će budžet za poljoprivredu, kada Srbija pristupi Evropskoj uniji, biti u visini tri ili četiri budžeta koji je sada na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. On je najavio je i da će Vlada Srbije sutra usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU, odnosno usvajanju poglavlja koja se odnose na oblast agrara.

Dokumenta u vezi sa Poglavljem 11 su poslata Evropskoj komisiji i u vezi sa tim Nedimović ne očekuje bilo kakve probleme. Najteži deo je, naglašava, Poglavlje 12 o bezbednosti hrane, ali da će se uraditi sve da se nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda maksimalno otkoči proces. 

Kao problem Ministarstva poljoprivrede u realizaciji IPARD programa, Nedimović je naveo to što zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama.

U trenutku kada se bude valorizovalo sve što se radi u procesu pristupanja EU i dobije podrška Unije, kroz poljoprivredu će se najviše videti koliko je EU važna za običnog čoveka, zaključuje ministar.

Agroinfo.rs

Polovina propisa za pristup Evropskoj uniji se odnosi na poljoprivredu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета