Ponovo protest povrtara u Leskovcu: Cena paradajza na veliko 10 dinara, u marketima 100

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Povrtari iz Leskovca ponovo za sutra najavljuju besplatnu podelu paradajza u znak protesta zbog niske cene. I dok je u marketima cena ovog povrća desetostruko viša nego što se njima nudi za kilogram, ovi proizvođači kažu da bi im odgovaralo da cena bude 50-60 dinara kako bi pokrili troškove i nešto zaradili. U suprotnom su u velikom gubitku.

Odmah nakon prošlog protesta predstavnici Ministarstva poljoprivrede boravili su u Leskovcu i obećali da će konačno izvoz krenuti, a obećali su i veću cenu paradajza. Cena poslednjih dana varira, između 15 i 20 dinara na veliko, a povrtari su odlučili da sutra od 10 sati opet građanima Leskovca ispred „Rode“ i „Lidla“ dele paradajz.

- Sutra ćemo deliti paradajz jer tražimo naknadu štete koju smo pretrpeli. Ja nisam bio na tom sastanku i ne znam sve detalje, ali znam da smo mi za ovu godinu u velikom gubitku. Možda će posle sutrašnje podele u Leskovac doći još neko ko možda može da nam pomogne – rekao je povrtar iz sela Cekavica.

Podsetimo, u četvrtak je za oko 30 minuta podeljeno nekoliko tona paradajza građanima koji su sami mogli da priđu i napune svoje cegere i kese. Tada su povrtari rekli da bi cena kojom bi uspeli da pokriju sve troškove, ali i nešto zarade, trebalo da bude 50-60 dinara.

Inače, cena paradajza u marketima je i dalje na oko 100 dinara, pa su zato poljoprivrednici i izabrali da organizuju podelu ispred nekih od njih u znak protesta.

Agroinfo.rs/juznevesti.com

Ponovo protest povrtara u Leskovcu: Cena paradajza na veliko 10 dinara, u marketima 100

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata izjavio je da su poljoprivredni proizvođači, nakon najavljenog današnjeg protesta, zbog čestih poziva policije ipak odustali od takvog vida izražavanja nezadovoljstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета