Posle višegodišnjih gubitaka, proizvođači krompira u Srbiji konačno mogu da se nadaju dobroj zaradi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ova čitava godina je vrlo specifična, a zbog visokih temperatura koje se ne pamte, poljoprivreda je na značajnim gubicima. Međutim, proizvođači krompira će, za razliku od prethodnih godina i stalnih gubitaka, ove godine konačno moći da očekuju dobru zaradu.

Otkupna cena po kilogramu merkantilnog krompira kreće se od 30 do 40 dinara ili neki dinar više, ali je problem što je suša ove godine uzela danak, pa su prinosi i upola manji nego prošle godine, kada je zabeležen rekordni rod.

Ratko Vukićević iz Agromobila iz Guče navodi da za razliku od prošle godine kada je rađalo i po 50 tona po hektaru, što je odličan prinos, ove sezone, zbog malo kišnih dana, rod će biti manji.

- Velike količine ranog krompira su već završile na ruskom tržištu. Rusi su dobro plaćali, od 30 do 35 dinara po kilogramu, tako da će ove godine cena biti sigurno dobra. To je pre svega zato što na tržištu nema dovoljno krompira, pa će i pored velike tražnje za izvozom, naše krtolasto povrće završiti isključivo u domaćim trgovinama - rekao je Vukićević.

Neminovno je da će doći do uvoza, a najveća pretnja našim proizvođačima je krompir iz Belorusije i Ukrajine koji je jeftin, ali i lošeg kvaliteta. To bi jedino moglo da umanji cenu ovogodišnjeg roda.

Prema rečima Vukićevića, država bi morala da zaštiti krompiraše od uvoza po damping cenama. Ranijih godina je zbog bescarinskog režima bio evidentan pritisak krompira iz inostranstva.

- To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bismo zaštitili naš domaći proizvod - istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U njivi Dejana Vučkovića iz Zablaća i pored sušnog perioda, krompir je ponovo odlično rodio i kvalitet plodova je prvoklasan.

- Cena i potražnja su uvek diskutabilne, ali ono što očekujemo je nekih 30 centi po kilogramu, da bi nešto i zaradili. Posle svih poskupljenja, da proizvedemo kilogram krompira košta nas oko 20 dinara, tako da se po toj računici jedino uklapamo - istakao je Vučković. Situacija u Prijepolju nije tako sjajna, bar kada je reč o rodu i količini. Suša je “ubila” sve gde nije bilo navodnjavanja. Najviše je stradao planinski krompir.

Kao i malinari, i proizvođači krompira ove sezone imaju velike probleme da pronađu radnike za vađenje i skupljanje ovog povrća. Baš zbog toga što su ove godine malinari plaćali berače više nego ikada ranije, i proizvođači krompira, kako ističu, morali su da povećaju nadnice, pa su tako sat rada plaćali i po 300 dinara.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Posle višegodišnjih gubitaka, proizvođači krompira u Srbiji konačno mogu da se nadaju dobroj zaradi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета