Potpisan Memorandum o saradnji poljoprivrednika Republike Srbije i Mađarske

Foto: minpolj.gov.rs

Foto: minpolj.gov.rs

Poljoprivreda je uvek za našu zemlju predstavljala izuzetno važan aspekt razvoja. Naši proizvodi su cenjeni u svetu i zbog toga se mora stalno raditi na unapređenju ove privredne grane.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske naglašavajući važnost bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede obe zemlje, prepoznavajući postojanje povećanog interesa mladih za oblast poljoprivrede, proizvodnju hrane, šumarstva, zaštite životne sredine i očuvanje prirodnih resursa, kao i za promovisanje uravnoteženog i održivog ruralnog razvoja, težeći zajedničkim interesima i koristima Republike Srbije i Mađarske u promociji i podršci uzajamnoj saradnji, razmeni znanja, iskustava, tehnologija i inovacija mladih poljoprivrednika obe zemlje, potpisali su Memorandum o razumevanju kojim su utvrđeni glavni ciljevi saradnje između mladih poljoprivrednika Republike Srbije i Mađarske.

- To se pre svega odnosi na očuvanje ruralne vitalnosti i poboljšanje socio-ekonomskog položaja mladih poljoprivrednika; očuvanje održive demografske strukture u poljoprivredi; promovisanje diverzifikacije privrednih aktivnosti i aktivnosti koje generišu dohodak koje su direktno povezane sa uključivanjem mlade populacije u poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine; jačanje bilateralne saradnje u oblasti ruralnog razvoja - rekla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju koja je boravila u Budimpšeti ovom povodom.

- Saradnja mladih poljoprivrednika Republike Srbije i Mađarske obuhvatiće uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji koji bi obuhvatio sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, zatim pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta, saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike kao savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za saradnju sa mladim poljoprivrednicima u Republici Srbiji - naglasila je gospođa Ilić.

U cilju sprovođenja ovog dogovora biće organizovane obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenate kao i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara , predavanja kao i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

Agroinfo.rs/minpolj.gov.rs

Potpisan Memorandum o saradnji poljoprivrednika Republike Srbije i Mađarske

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета