Povećanje budžetskih sredstava i nove IPARD mere: Evo šta sve podrazumeva Nacionalni program ruralnog razvoja od 2022. do 2024.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kako se navodi, optimalni scenario za Nacionalni program je projektivani rast budžetskih sredstava za podršku ruralnom razvoju, uz postepeno uvođenje novih IPARD mera i rast stope povlačenja sredstava iz ovih fondova.

Projektovani nacionalni budžet za realizaciju mera i ciljeva politike ruralnog razvoja za period od 2022. do 2024. godine iznosi 28,1 milijardu dinara, odnosno prosečno 9,4 milijarde dinara godišnje, stoji u Vladinom predlogu Nacionalnog programa ruralnog razvoja za dati period.

Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je zainteresovanu javnost o početku konsultativnog procesa u vezi sa ovim dokumentom čija je izrada počela u avgustu prošle godine.

Optimalni scenario, kako je navedeno, jeste projektivani rast budžetskih sredstava za podršku ruralnom razvoju, uz postepeno uvođenje novih IPARD mera i rast stope povlačenja sredstava iz ovih fondova.

Prema predlogu finansijskog plana za period 2022-2024. godine, podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju će u ovoj godini iznositi 57,7 milijardi dinara dinara, u narednoj godini 58,6 milijardi, a u 2024. godini 58.96 milijardi dinara. Od toga, za mere ruralnog razvoja će u 2022. biti izdvojeno 8,1 milijarda, a u 2023. i 2024. po 10 milijardi dinara. Dodaje se da ovom projekcijom nisu obuhvaćena sredstva AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave, koja su poslednjih godina u proseku iznosila oko 2,2 milijarde dinara, a pretpostavlja se da su bila i veća.

U programu se navodi da, i pored toga što poljoprivredni sektor ima brojne konkurentske prednosti koje bi se mogle iskoristiti za brži rast i razvoj, uključujući bogate zemljišne resurse i raznovrstan biodiverzitet, preferencijalni status na brojnim evro-azijskim tržištima, komparativno niske troškove radne snage i, odskora, pristup investicionoj podršci za poljoprivredu iz EU fondova, mnogi potencijali su nesikorišćeni.

Veliki deo gazdinstava, posebno onih male i srednje veličine sa još uvek aktivnom vitalnom radnom snagom, ne uspeva da dospe na razvojnu putanju. Razlozi zastoja u njihovom strukturnom reformisanju su višestruki, a neki od ključnih su otežan pristup finansijskim tržištima, otežan pristup zemljištu (u regionima gde postoji tražnja), kao i nedovoljna integrisanost u lance vrednosti. Logistička podrška i prateće usluge dostupni su pretežno velikim proizvođačima i izvozno orijentisanim sektorima i proizvodima. Na drugoj strani, izražena koncentracija i mala konkurencija u prehrambenoj industriji dodatno otežavaju poziciju malih proizvođača sa inače niskom pregovaračkom snagom.

Dinamičniji rast produktivnosti i konkurentnosti zahtevaju ne samo stabilan rast proizvodnje i smanjenje troškova, već i izmenu proizvodne strukture, rast kvaliteta i veću zastupljenost proizvoda veće dodate vrednosti. Da bi ove ove promene dogodile, osnovni preduslov je generacijska obnova sektora u većini ruralnih područja, popunjavanje sektora vitalnom i kvalifikovanom radnom snagom, što porazumeva kooridnaciju politika koje vode ka socio-ekonomskoj transformaciji ruralnih područja.

Održivo upravljanje prirodnim resursima, ekološki i klimatski izazovi, zajedno sa ruralnom infrastrukturom, su područja na čijem je unapređenju malo učinjeno.

Nacrt Nacionalnog programa ruralnog razvoja za period 2022-2024. preuzmite OVDE.

Svi zainteresovani svoje komentare i sugestije na Nacrt Programa mogu da dostave na elektronsku adresu: branislav.veljkovic@minpolj.gov.rs do 30. marta 2022. godine.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Povećanje budžetskih sredstava i nove IPARD mere: Evo šta sve podrazumeva Nacionalni program ruralnog razvoja od 2022. do 2024.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela, pa se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešće.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета