Preminuo tvorac Plazma keksa: Čuvenu poslasticu nije patentirao, smatrao da pripada svima

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Na Tviteru je osvanula vest da je jedan od tvoraca “Plazma” keksa, Petar Tutovac preminuo. Nikada je nije patentirao, jer je smatrao da je to opšte dobro koje pripada svima.

Petra Tutovca su iz Hrvatske doveli Miloš Reljin i Momčilo Filipović, osnivač kompanije “Bambi”. 

- Šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom – govorio je Filipović.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović istovremeno traga i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje “plazma” keksa u Srbiji.

Tutovac je radio u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici “Kraš”. U međuvremenu napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv “Bambi” su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru. "Plazmi" je Filipović dao ime, piše Objektiv.

Agroinfo.rs/glas-javnosti.rs

Preminuo tvorac Plazma keksa: Čuvenu poslasticu nije patentirao, smatrao da pripada svima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета