ПРИЈЕПОЉСКИ МАЛИНАРИ: Врте нас у круг, не занимају нас ни фотеље ни политика, али ако је то потребно основаћемо странку и идемо на изборе

Извор: Принтскрин

Извор: Принтскрин

Уколико не буду успели да остваре своје интересе, малинари из ужичког и шабачког краја најављују могућност оснивања политичке партије која би требало да учествује на наредним локалним и парламентарним изборима.

О томе је било речи на недавном скупу у Пријепољу, у присуству представника удружења Лимска долина из Прибоја и Пријепоља, Удружења пољопривредних произвођача из Ужица и Удружења пољопривредних произвођача Мачва из Шапца.

Са тог састанка је упућен и допис председнику државе Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, министрима пољопривреде и трговине Браниславу Недимовићу и Расиму Љајићу са захтевом да се што пре испуне обећања која су малинарима дата летос, након чега су они прекинули протест и блокаду пута код Пријепоља.

– Било је разговора о потреби да формирамо странку, јер немамо представнике у скупштини који заступају интересе пољопривредних произвођача и сва врата су нам затворена. Ако не успоставимо озбиљан дијалог са државним институцијама и врхом државе, бићемо принуђени да на следеће изборе изађемо као група грађана или ћемо до тада формирати странку, како бисмо имали своје представнике који ће заступати искључиво интересе пољопривредника ове земље, рекла је за Данас Слађана Станковић из Удружења пољопривредних произвођача Ужица и навела да се очекује да идеју о томе подрже и остала удружења пољопривредника у земљи.

За сада, како наводи, још се не зна како ће се странка звати, али ће је, како додаје, „сигурно водити стручњаци који познају проблематику комплетне српске пољопривреде“. Уз наводе да „пољопривредници немају амбиција да се баве политиком, нити их, како истиче, политика као професија занима“, она додаје да је „потребно да њихови интереси коначно буду заступљени у органима који доносе важне одлуке“.

„Сви наши покушаји да решимо проблеме не само у малинарству, него и у комплетној пољопривреди, нису успели и две године се вртимо у зачараном кругу. Нико у Народној скупштини не говори о проблемима произвођача малине, купине, боровнице, јабуке и других производа у целој Србији и морамо нешто да предузмемо како бисмо опстали“, поручила је наша саговорница.

„Ми желимо да се бавимо пољопривредом и да живимо од нашег рада, али у Србији интереси се остварују само на високим позицијама у држави. Не занимају нас фотеље и политичка састанчења у Београду, већ желимо да радимо на нашим њивама и да живимо од свог рада“, рекла у интервјуу је за Данас Станковићева.

Хвалећи Министарство пољопривреде, за које је рекла да су његови представници „једини преговарали са произвођачима“, она је додала да то Министарство „може да помогне разним програмима и субвенцијама, али да најважнији проблеми, попут цене малине, њеног увоза и реекспорта нису решени“.

– Влада потпуна конфузија и произвођачи већ касне са припремом малињака за наредну годину. Коначне цене за другу класу малине варирају од 40 до 80 динара, за прву класу од 100 до 130 динара, иако је аконтна цена требало да буде 125 до 130 динара са тенденцијом раста до 150 до 160 динара за прву класу. Поједине хладњаче нису исплатиле малине, због чега су малинари протестовали, као што се догодило испред хладњаче у Горобиљу код Пожеге, и најавили су нове и масовне протесте и испред других хладњача. Конфузији доприноси и то што су откупљивачи најавили да ће следеће сезоне цена бити 80 динара, што је катастрофално“, истакла је Станковићева.

 

Фајтер / Данас.рс / од 18.09.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stagnacija cene kukuruza, pad cena pšenice i soje obeležilo nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 625 tona robe, finansijske vrednosti 12.593.000 dinara

Nije samo pandemija koronavirusa smanjila izvoz srpskog voća i povrća, jačanje ”patriotske poljoprivrede“ koja podrazumeva zatvaranje najrazvijenijih tržišnih zemalja u svoje granice uticaće negativno na izvoz iz Srbije

Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета